Ga naar de inhoud
Netflix

'Nieuwe hitserie 'You' romantiseert ons beeld van stalkers'

Fotomontage Editie NL Beeld © Netflix

De Netflixserie 'You' wordt op dit moment veel bekeken, maar hulporganisaties zijn niet blij met de thrillerserie over stalken. De makers zouden stalking namelijk romantiseren door de hoofdpersoon erg sympathiek neer te zetten.

De serie vertelt het verhaal van Joe, een manager van een boekhandel en een blonde schrijfster, Beck. Joe valt voor Beck en doet er alles aan om ervoor te zorgen dat Beck 'veilig' en 'zorgeloos' kan zijn. Soms zelfs door mensen uit haar omgeving uit de weg te ruimen.

Toch krijg je niet het gevoel dat hij daarmee fout zit. Je wordt bijna gedwongen om aan Joe's kant te staan, en niet aan de kant van het slachtoffer Beck. 

Zorgwekkend 

"Dat stalken wordt geromantiseerd als de ultieme overgave in de liefde is tot daaraan toe. Maar er gebeurt iets raars in 'You': Beck wordt geframed als de échte slechterik", schrijft Volkskant-recensist Haroon Ali in zijn recensie. Wat natuurlijk vreemd is, omdat Beck in de serie gestalkt wordt door Joe.
 

Dat schiet ook bij hulporganisatie Sterk Huis in het verkeerde keelgat. "Dat deze serie een 'positiever' beeld geeft van stalking kan zorgwekkend zijn. Een populaire serie draagt veel bij aan de beeldvorming van een onderwerp", legt Teun Haans, manager van Sterk Huis, uit. 
 

Onzichtbaar

Stalking is een veelvoorkomend probleem in Nederland. "In 2017 registreerde de politie 2840 gevallen van stalking", vertelt Haans.

"Die cijfers zullen in realiteit nog veel hoger hoger zijn. Stalking is vaak een onzichtbare vorm van geweld. Er wordt doorgaans geen aangifte gedaan vanwege de voortdurende dreiging die speelt. Het slachtoffer moet constant op de hoede zijn. Er speelt altijd angst voor de ingrijpende gevolgen van de aangifte."
 

'Slachtoffers
Bedreiging
'Slachtoffers van stalking zoals Humeyra worden niet serieus genomen'

En juist vanwege de zeer ingrijpende gevolgen moet stalking altijd serieus genomen worden, vindt Haans. "Slachtoffers vinden het al spannend om aangifte te doen, omdat stalking niet altijd erkend wordt. Een tv-serie als You kan mogelijk die drempel nog hoger leggen."
 

Bekijk hier de video:

02:31