Ga naar de inhoud
Dry January

Jacqueline stopte met alcohol en viel 20 kilo af: 'Het verandert je leven'

Jacqueline

31 dagen geen alcohol: veel mensen doen deze maand mee aan 'Dry January'. De een doet het gewoon voor de uitdaging, de ander om te zien wat het met je lichaam doet. Jacqueline verloor 17 kilo in één jaar, door de alcohol te laten staan.

Inmiddels leeft Jacqueline 2,5 jaar alcoholvrij en is ze in totaal al 20 kilo kwijt. "In het eerste jaar viel ik 17 kilo af", vertelt ze aan EditieNL. "Iedereen denkt dat het een heel streng dieet is, maar dat is het niet hoor. Ik kan mezelf ook nog zeker verwennen met chocolade."

Een gezellige borrelaar

Het begon dus allemaal halverwege 2017. "Ik was een gezellige borrelaar, zoals heel veel mensen. Lekker met vriendinnen, of als de kinderen naar bed zijn met mijn man naar Miles Davis luisteren, onder het genot van een wijntje. Allemaal onder het mom: dat is het leven. Er gingen dan weleens twee flessen doorheen."

Tot Jacqueline het ineens zat was. "Op een dag was ik klaar met de katers, de vermoeidheid en het futloze gevoel", vertelt ze. "Ik weet nu ook pas wat alcohol aanricht, op ieder gebied. Je vetverbranding is minimaal, je bouwt amper spierweefsel op en je slaapt en eet slecht."

Verantwoording afleggen 

De vrouw slaapt nu veel beter. "Daardoor heb ik heel veel energie cadeau gekregen. Ik heb zin om met de fiets naar de supermarkt te gaan, zin om de trap te nemen en gewoon zin om dingen te ondernemen. Stoppen met alcohol verandert je hele leven.".

Daarom heeft ze het boek 'Ontwijnen' geschreven en is ze een online coachingsprogramma begonnen. Want makkelijk is het niet om te stoppen met alcohol, volgens Jacqueline.

"Onze maatschappij draait om alcohol. Het is normaler als je wel drinkt dan wanneer je niet drinkt. Als je ermee stopt, dan moet je je verantwoorden. Maar als je stopt met roken, dan hangt iedereen de vlag uit.

Giftige stof

Voedingscoach Jonathan Klaassen legt uit hoe het komt dat je door te stoppen met alcohol zoveel kunt afvallen. "Als je wilt afvallen, moet je aan het einde van de dag minder calorieën binnenkrijgen. Zo simpel begint het. Daarnaast gaat alcohol vaak gepaard met eten. Als je hebt gedronken ben je eerder geneigd die extra bitterbal te pakken. Als je niet drinkt, dan vallen die calorieën vanzelf al weg."

Natuurlijk ligt het ook aan de alcohol zelf natuurlijk. "Alcohol is ongezond. Het is simpelweg een giftige stof. En vergeleken met andere voedingsstoffen zitten er in alcohol relatief veel calorieën", aldus de voedingscoach.

'Liever kwijt dan rijk'

Klaassen is dus een voorstander van 'Dry January'. "Het is een goed streven. We mogen wel wat strenger zijn voor onszelf. Je lichaam is alcohol uiteindelijk liever kwijt, dan rijk!"

Bekijk de video hier:

03:06