Claims op verzorgingsproducten

'Dermatologisch getest' en 'natuurlijk product': wat betekent dat nou?

08 januari 2019 13:34 Aangepast: 09 januari 2019 10:30
Beeld © iStock

Claims als 'dermatologisch getest' en 'natuurlijk product' geven ons direct vertrouwen in een verzorgingsproduct. Maar wat het betekent, dat weten we blijkbaar niet. De misvattingen hierover zijn groot, vandaar een lesje van een dermatoloog.

Dermatoloog Marjolein Leenarts, van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, deed onderzoek naar onze kennis over verschillende claims op verzorgingsproducten. Op producten zoals gezichtscrèmes of bodylotions staan namelijk vaak claims als 'natuurlijk' of 'dermatologisch getest'.

Opvattingen zijn misvattingen 

Maar we weten dus eigenlijk niet wat het nou daadwerkelijk betekent. Zo gelooft 36 procent van de ondervraagden dat een product veilig is wanneer er 'natuurlijk' op staat.

En als er 'dermatologisch getest' staat, dan is 45 procent van de ondervraagden ervan overtuigd dat een product ook vanzelfsprekend goed is voor de huid. Ook denkt 40 procent dat je niet allergisch kunt worden voor een product als je het al langere tijd gebruikt. Al deze opvattingen, zijn dus misvattingen. Tijd voor een spoedcursus.

Geen onderscheiding

"Als een product 'natuurlijk' is, wil dat niets zeggen over de veiligheid of de werking van het product", legt Leenarts uit aan Editie NL. "Ook niet over de veiligheid op allergiegebied. De 40 procent die denkt dat je niet meer allergisch kunt worden voor een product wanneer je het al langer gebruikt, zit ook verkeerd. Je bouwt een allergie namelijk juist op."

Op verpakkingen staat vaak aangegeven of het 'cruelty-free' en zonder dierproeven. "Maar dat is al sinds 1997 verboden in Nederland", vertelt de dermatoloog. "Dus het onderscheidt producten niet van anderen, aangezien alle producten standaard cruelty-free moeten zijn."

Marketingkreet

Dermatoloog Leenarts was nog het meest verbaasd over de onduidelijkheid rondom de claim 'dermatologisch getest'. "Ik dacht dat deze betekenis wel duidelijk zou zijn, maar veel mensen denken toch dat het dan automatisch een goed product betreft en dat dermatologen achter het product staan", zegt Leenarts.

Maar de testen zijn niet openbaar. "Dus je kunt niet checken wat voor test er is gedaan. Vaak is het niet meer dan een huidtest bij een aantal vrijwilligers. Het is eerder een marketingkreet", legt dermatoloog Leenarts uit.

"Veiligheid is dus een lastige term, omdat er geen gevaarlijke producten zijn in Nederland. Toch vallen mensen toch voor dit soort termen; marketingtrucje geslaagd dus", aldus de dermatoloog.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore