Fokken

Toad Bully steeds populairder: 'Een extreme hond met extreme gezondheidsproblemen'

07 januari 2019 15:51 Aangepast: 07 januari 2019 18:31
Een doorgefokte hond

Stichting Dier & Recht wil dat er een verbod komt op het fokken van zogenaamde Toad Bully's. De soort buldog heeft een behoorlijk extreem uiterlijk, wat volgens de stichting zorgt voor veel problemen.

De hond dankt zijn naam aan het Engelse woord 'toad', dat 'pad' betekent. De reden is wel duidelijk: de kop en de poten van de hond hebben vrij veel weg van die van de kikkersoort. En dat opmerkelijke uiterlijk maakt hem aantrekkelijk, maar zorgt ook voor gezondheidsproblemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In 2020 moet iedere pup een paspoort hebben

"Door hun misvormde lichaam is het voor deze honden lastig of onmogelijk om op een natuurlijke wijze te dekken. Het dekken gebeurt veelal via kunstmatige inseminatie",laat de stichting weten. "Ook natuurlijk bevallen is door de extreme lichaamsbouw vaak niet mogelijk en gebeurt vaak middels een keizersnede."

Gewrichtspijn en benauwdheid 

Op jonge leeftijd zou de Toad Bully al veel pijn hebben aan zijn gewrichten. Ook heeft hij het benauwd en heeft hij last van rug-afwijkingen. "In de VS, Afrika en Azië is de Toad Bully een trend. In Nederland is zijn populariteit aan het groeien", laat Stichting Dier & Recht weten.

In Nederland zou de hond gefokt en verkocht worden. Als de wet, die het verbiedt om honden met zulke kenmerken te fokken, gehandhaafd zou worden, zouden er volgens de stichting geen Toad Bulls meer in Nederland voorkomen.

Een Toad Bully Een Toad Bully

Aan de lopende band verhandeld

Veel van dit soort honden komen via Facebook op de Nederlandse markt terecht. "Het gaat om honderden dieren - van verschillende rassen - per dag, waarbij de prijzen variëren van gratis af te halen, tot tienduizenden euro's voor de Toad Bully's."

Ondanks dat er duidelijk in het beleid van Facebook staat dat er geen dieren verhandeld mogen worden, kan die regel makkelijk omzeild worden door in plaats van een advertentie te plaatsen, een discussie te starten. "Voor de zieke Toad bully's zijn er daarnaast meerdere verkoopsites. De pups worden aan de lopende band verhandeld."

'Let op de eigenschappen'

De Hondenbescherming laat aan Editie NL weten geen voorstander te zijn van nieuwe creaties zoals de Toad Bully. "De gezondheid van de hond komt in het geding. Een hond zou normaal moeten lopen en ademen", laat een woordvoerder weten.

De organisatie zegt vooral potentiële nieuwe baasjes te willen waarschuwen. "Let goed op de eigenschappen van het dier. Kan de hond normaal functioneren en ademhalen? Hier moet je je goed bewust van zijn, voordat je een hond aanschaft."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore