'Kijk mee!'

Je kind gaat pinnen: 'Ouders denken dat het wel goed komt'

07 januari 2019 15:40 Aangepast: 08 januari 2019 15:50
Kinderen pinnen steeds vaker. Beeld © iStock

Kinderen pinnen steeds vaker zelfstandig, maar het gaat daardoor ook vaker mis. Pedagoog Herald Hofmeijer waarschuwt ouders dat ze hun kinderen goed moeten begeleiden. "Ze krijgen ineens een pinpas, dan zie je dat ze het niet aankunnen."

Het Nibud, het instituut voor budgetvoorlichting, spreekt van een zorgwekkende ontwikkeling. 31 procent van de kinderen vanaf 10 jaar pint tegenwoordig zelfstandig maar vaak doen ze dat niet veilig, ze gaan bijvoorbeeld onzorgvuldig om met hun pincode. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kinderen nonchalanter met pincode: 'Zorgwekkende ontwikkeling'

'Maak een plan'

Slechts 9 procent van de 10-plussers houdt uit zichzelf de afschrijvingen van hun bankrekening in de gaten. En dus moeten ouders een oogje in het zeil houden, vindt Hofmeijer. "Ten eerste: kijk de eerste keer mee met je kind mee als die gaat pinnen. Kijk naar de rekeningen, elke week en maak een plan."

Vooral goed overleg is belangrijk. "Vraag aan je kind wat het nodig heeft, en vraag ook aan het kind waar die zijn geld aan uit gaat geven." 

Top 5 uitgaven kinderen

Jongens Meisjes
Lego, Playmobil, Transformer en dergelijke (46%) Kleine speeltjes/accessoires/gadgets (53%)
Kleine speeltjes/accessoires/gadgets (31%) Teken en/of knutselspullen (40%)
Ander speelgoed voor binnen (27%) Ander speelgoed voor binnen (35%)
Snoep en snacks (26%) Snoep en snacks (30%)
Computerspelletjes (26%) Lego, Playmobil, Transformer en dergelijke (30%)

Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

'Jong geleerd...'

Onderzoek wijst echter steeds weer uit dat kinderen die van hun ouders leren hoe ze goed met geld om kunnen gaan, als volwassene minder kans op financiële problemen hebben, stelt het Nibud. Toch hebben ouders soms moeite om het goede voorbeeld te geven, blijkt uit het recente Kinderonderzoek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zakgeld, best lastig!

Zo vindt een kwart van de ouders het lastig om zijn kind iets te weigeren. Een op de vijf zegt het moeilijk te vinden om zijn kind met verleidingen om te leren gaan.

Niet iedereen krijgt zakgeld

Een derde van de kinderen krijgt geen zakgeld. Soms omdat het kind dat niet nodig heeft, maar ook zeggen veel ouders daar geen geld voor te hebben.

Jongens en meisjes krijgen krijgen gemiddeld ongeveer evenveel zakgeld. Er is een duidelijk omslagpunt vanaf 10 jaar. Het gemiddelde bedrag stijgt dan naar twee euro per week. 

Zakgeldbedragen in euro per week van kinderen die zakgeld krijgen
Leeftijd Gemiddeld bedrag 
5 jaar 1,16 euro
6 jaar 1,00 euro
7 jaar  1,00 euro
8 jaar 1,16 euro
9 jaar 1,57 euro
10 jaar 2,00 euro
11 jaar 2,00 euro
12 jaar 2,33 euro

Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

EditieNL
`