Aquarium op kantoor

Kantoorvis ter ontspanning: 'Dan kijk je eens even niet naar je scherm'

04 januari 2019 15:36 Aangepast: 04 januari 2019 18:36
Een aquarium op kantoor zou de werkstress verlagen Beeld © Editie NL

Op sommige kantoren loopt een hond of kat rond, maar ook de kantoorvis is een optie. Erik Rood verhuurt ze aan bedrijven en zorginstellingen. Volgens hem zorgen ze voor rust en een fijne afleiding. Onderzoekers zien voordelen, maar zijn ook kritisch.

Bij New Media 2DAY zijn het voornamelijk clownsvissen die voor die rust moeten zorgen. "Die oranje Nemo-vissen passen goed bij het bedrijfslogo", verklaart Erik Rood van AquariumVerhuur. "Welke vissen ik kom brengen is afhankelijk van wensen van de klant." Op zo'n zeventig adressen staan zijn bakken vol waterdieren nu.

Miniatuurvoorbeeld
Huisdier

Hond op kantoor komt baasje duur te staan

Rood komt het aquarium eens in de twee weken schoonmaken. Geen extra werk dus voor de werknemers van het bedrijf. Toch zijn ze soms nog wat sceptisch over de vissen, merkt Rood. "Maar zodra het aquarium staat zijn ze meteen betrokken. Ze geven hun favoriete vis een naam en bellen direct als er iets mis lijkt."

Erik Rood maakt de aquaria bij zijn klanten eens per twee weken schoon Erik Rood maakt de aquaria bij zijn klanten eens per twee weken schoon

Vissen tegen stress

Volgens Rood helpen de vissen tegen stress. "Als je naar een stel mooie vissen kijkt, werkt dat rustgevend. Je bent even met iets anders bezig en kijkt even niet naar je scherm." De universiteit van Plymouth onderzocht zelfs dat het kijken naar een aquarium de bloeddruk kan verlagen.

Nienke Endenburg, die de relatie tussen mens en dier onderzoekt aan de Universiteit Utrecht, kent die onderzoeken ook. "Het is dan goed om vijf tot tien minuten naar het aquarium te kijken. Als de vissen bewegen, stop je met piekeren en maken je hersenen endorfine aan." Dan heb je minder stress en kan je je beter concentreren.

Hond toch beter

Een extra voordeel is volgens Endenburg dat het de relatie tussen collega's beter maakt. "Je hebt altijd een gezamenlijk gespreksonderwerp." Samen de vissenkom schoonmaken is volgens haar zelfs nog beter.

"Toch is er echt wel een verschil met een hond op kantoor", betoogt de onderzoekster. "Je kan 'm aaien, knuffelen en uitlaten. Dat geeft nog meer afleiding en gezondheidsvoordelen."

Kijken naar de vissen zou stress kunnen verminderen Kijken naar de vissen zou stress kunnen verminderen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van