Boosheid

Rage Club voor mannen met opgekropte woede: zwaardvechten en schreeuwen

04 januari 2019 11:49 Aangepast: 07 januari 2019 15:32
Verslaggever Michiel doet mee aan de woede-cursus van de Rage Club Beeld © Editie NL

Ben je altijd boos? Moet je je echt een keer uitleven, maar doe je dat nooit? En ben je een man? Dan kan je daar dit weekend wat aan doen door middel van zwaardvechten, schreeuwen en stampen bij de Rage Club.

"Woede wordt altijd maar onderdrukt, als kind leer je al dat je je in moet houden. Als je altijd alles maar weg lacht en aardig bent, word je heel gespannen." Zelf hebben ze er ervaring mee. Daarom bedachten Frits Duursma en Peter Adema, die zichzelf voormalige 'nice guys' noemen, de Rage Club.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kapot van woede: tips tegen korte lontjes

In een eerste workshop op zaterdag 5 januari leren ze mannen met hun emoties om te gaan en laten zij hun boosheid helemaal uitleven door middel van zwaardvechten, slaan met schuimrubberen staven en veel geschreeuw.

Zwaardvechten om iets te veranderen

Toen Duursma zelf voor het eerst zijn boze gevoelens de vrije loop liet, viel er een last van hem af. "Dat was zo ontspannend." Voor de mannen gaan zwaardvechten, moeten ze eerst de boosheid herkennen en erkennen. "Sommige mannen denken nooit boos te zijn, maar als je er alert op bent zit er bij iedereen wel iets."

Het zwaard laat cursisten zien hoe je die boosheid op een goede manier kan gebruiken. "Woede zorgt voor energie en die kan je gebruiken om situaties in je leven te veranderen", legt hij uit. Het echte uitleven van de woede gebeurt met schreeuwen en een gevecht met schuimrubberen staven. "Dat zou met een zwaard toch iets te gevaarlijk zijn."

Bozer door afreageren

Duursma heeft al een aantal aanmeldingen. "Dat gaat van directeur van een groot bedrijf tot Zwarte Piet-activist." Vrouwen zijn nu niet welkom. "De mannen moet echt hun emoties gaan uiten. Dat gaat beter onder elkaar. Met een vrouw erbij is er toch een andere dynamiek", zegt de organisator.

Dat de boze mannen zich af willen reageren met een zwaard begrijpt Sterre van Leer, hoofdredacteur van Psychologie Magazine, wel. "Intuïtief spreekt het ons aan om boosheid op een fysieke manier te uiten." Maar of het op de lange termijn ook voor een lichter gevoel zorgt, is de vraag. "Onderzoekers zijn het erover eens dat die expressie geven aan je woede je veel bozer maakt."

Afstand nemen

Van Leer: "Het beste is toch afstand nemen van de situatie. Je afvragen waarom iets je boos maakt en dan die onderliggende reden aan te pakken."

De eerste workshop van de Rage Club vindt zaterdag plaats in het Friese Lekkum. Deze heet de 'Sword Edition'. Volgende edities kunnen een ander thema hebben. Duursma: "Dit trekt natuurlijk niet iedere man aan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore