Adoptie

Na 20 afwijzingen eindelijk een vader voor meisje met Down: 'Ik zei meteen 'ja'!'

02 januari 2019 16:41 Aangepast: 02 januari 2019 18:45
Luca en Alba Beeld © Instagram | Luca Trapanese

De Italiaanse Alba werd vlak na haar geboorte verstoten door haar moeder. Het meisje heeft het syndroom van Down. Ze werd aangeboden aan twintig gezinnen, maar niemand wilde haar hebben. Maar toen was daar de alleenstaande Luca Trapanese. Hij wilde niets liever dan Alba's vader worden.

Toen Luca jong was werkte hij als vrijwilliger bij een kerk in Napels, waar hij zieke mensen en gehandicapte kinderen hielp. "Het was een geweldige ervaring en ik heb vrienden voor het leven gemaakt", zegt de Italiaan tegen de BBC.

Miniatuurvoorbeeld
Opmerkelijk

Zeger heeft Down en is bijna 80: 'Hij is dol op kattenkwaad'

Kinderwens

Op 25-jarige leeftijd ontmoette hij een jongen waar hij tot over zijn oren verliefd op werd. Elf jaar lang hadden ze een relatie en samen zetten ze zich in voor mensen met een beperking. "We besloten dat we een gezin wilden stichten, helaas ging onze relatie ging stuk. Maar mijn droom van een kind bleef."

'Afgewezen door traditionele families'

Destijds was het in Italië als alleenstaande onmogelijk om een kind te adopteren. In 2017 veranderde dat: singles konden vanaf dat moment in aanmerking  komen voor kinderen met een beperking of gedragsproblemen.

"Het gaat om kinderen die zijn afgewezen door traditionele families", vertelt Luca. Door zijn vrijwilligerswerk wist de hij dat hij voor een gehandicapt kind zou kunnen zorgen. "Ik schreef dat het mij niet uitmaakte wie ik zou adopteren. Ik wist zeker dat ik met alle problemen zou kunnen dealen."

'Ze voelde meteen als mijn dochter'

Vorig jaar kreeg Luca het verlossende telefoontje: hij kon een meisje adopteren dat 30 dagen oud was. Ze had het downsyndroom en was al twintig keer afgewezen. "Ik was zo gelukkig. Ik zei meteen 'ja'!" Luca wist niet hoe snel hij naar het ziekenhuis moest rijden. 

"Ze lag daar helemaal alleen. Ik hield haar vast en het voelde geweldig. Ze voelde meteen als mijn dochter. Ik wist dat ik er klaar voor was om haar vader te zijn." De eerste dagen brachten Luca en Elba samen door.

'Ze was nooit mijn tweede keuze'

Alba is nu bijna een jaar oud. "Ze heeft een sterk karakter en kan heel koppig zijn. Het liefst speelt, danst en eet ze de hele dag. We gaan samen naar musea en soms neem ik haar mee naar mijn werk. Daar is ze dol op."

De adoptie heeft Luca's leven voorgoed veranderd. "Ze heeft me gelukkig gemaakt. Ik ben trots dat ik haar vader ben", vertelt hij. "Ze was nooit mijn tweede keuze. Ik wilde dat zij mijn dochter was."

'Ik wilde gewoon ons verhaal vertellen'

Luca schreef een boek over de adoptie en wordt nu in heel Italië uitgenodigd voor debatten en tv-interviews. Het boek is een bestseller, maar veel Italianen zijn het er nog altijd niet mee eens dat homoseksuele mannen een kind mogen adopteren.

"Ik had niet verwacht dat het boek zo'n succes zou worden. Het gaat in tegen veel stereotypes die in Italië heersen, maar ik wil niemand tegen het zere been schoppen. Ik wilde gewoon ons verhaal vertellen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore