Dierenbescherming

Gezocht: levende vogelverschrikkers die ganzen moeten verjagen

02 januari 2019 15:42 Aangepast: 02 januari 2019 18:37
De dierenbescherming zoekt vogelverschrikkers Beeld © Editie NL

De Dierenbescherming begint eind januari met een proef om ganzen op een diervriendelijke manier van het boerenland in de Hoeksche Waard te verjagen. In plaats van de dieren af te schieten, moeten mensen de dieren afschrikken.

"Tegenwoordig wordt er heel veel op ganzen gejaagd. We hopen dat deze methode ook gaat werken", vertelt Carmen Silos van de Dierenbescherming aan Editie NL. "De overlast van ganzen is groot in akkerbouwgebieden. De landbouwgrond is aantrekkelijk, omdat er veel water en eiwitrijke voeding aanwezig is."

Boeren doen er alles aan om ganzen te bestrijden, maar dat gaat niet altijd op een diervriendelijk methode. Eind januari moeten vrijwilligers de nieuwe tactiek bij drie boerenbedrijven uitproberen. "Tot nu toe hebben drie mensen zich opgegeven. De pilot start als er meer vrijwilligers zijn."

'Op de ganzen aflopen en klappen'

"De bedoeling is dat vier of vijf vrijwilligers met de armen gespreid op de ganzen aflopen en in hun handen klappen", legt Carmen uit. "Het blijkt dat ganzen wegblijven uit een bepaald gebied, als je ze regelmatig op een vervelende manier prikkelt."

En dus moet het verjagen consequent gebeuren. "Vrijwilligers hoeven niet elke dag aanwezig te zijn, maar ze moeten opgeroepen kunnen worden als het nodig is."

Boer Basjan heeft van alles geprobeerd

De levende vogelverschrikkers gaan onder meer aan de slag bij het bedrijf van boer Basjan Niemansverdriet. Hij heeft al jaren last van ganzen en heeft van alles geprobeerd om ze te verjagen. "Ik heb een automatische laser gebruikt, met vogelafweer-pistolen geschoten en vogelverschrikkers neergezet. Niks werkt."

Basjan verbouwt tarwe en suikerbieten, die de ganzen maar al te graag eten. "Er zitten veel eiwitten in. Ze komen uit de hele omgeving naar mijn akker om aan hun voedingsstoffen te komen."

'Ik ben erg benieuwd'

Ondanks dat hij meedoet aan de test, is hij sceptisch. "Ik ben bang dat je met deze methode de ganzen naar de buren jaagt. Dan zitten zij met hetzelfde probleem. Maar ik vind dat ik het een kans moet geven. Ik ben erg benieuwd."

Iedereen die de parttime baan als vogelverschrikker wel ziet zitten, kan zich aanmelden op de website van de Dierenbescherming.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore