Oud en nieuw

Vuurwerkvrije vakantieparken populair bij baasjes met bange huisdieren

31 december 2018 15:59 Aangepast: 31 december 2018 21:04
Extra veel lekkers voor huisdieren op Landgoed de Scheleberg Beeld © Facebook | Landgoed de Scheleberg

Steeds meer mensen, en dan vooral diegenen met een huisdier, lijken op zoek te zijn naar een vuurwerkvrije plek met oud en nieuw. Daarom toveren verschillende vakantieparken zich in december om tot vuurwerkvrij vakantiepark. Is dit een gat in de markt?

Landgoed de Scheleberg in Lunteren is dit jaar voor het derde jaar vuurwerkvrij. "We merkten dat mensen daar echt behoefte aan hadden, vaak ook vanwege hun huisdier", vertelt manager Rene Gorter. "Mensen met huisdieren hebben het meest last van het vuurwerk, dus daarom dachten we: 'hoe leuk zou het zijn als we vuurwerkvrij worden?'"

Steeds meer vuurwerkvrij

Het vakantiepark ligt op een afgelegen plaats, dus van vuurwerk in de omgeving heb je als bezoeker ook geen last. "Daarnaast controleren we 's avonds en 's nachts of iedereen zich daadwerkelijk aan de regels houdt, gewoon voor de zekerheid." Gorter merkt dat er veel vraag naar dit soort vuurwerkvrije plekken is. "Onze 150 huisjes zitten dit jaar helemaal vol!"

Ook Goof Lukken, deskundige vrijetijdsattracties aan de NHTV, ziet dat het aantal vuurwerkvrije vakantieparken de afgelopen jaren is toegenomen. Zo telde Nederland in 2016 24 vuurwerkvrije vakantieparken. Dit jaar zijn dat er al 32. Het aantal mensen dat online zoekt naar een vuurwerkvrij vakantiepark in de maand december is dit jaar 30 procent meer dan vorig jaar, dat blijkt uit onderzoek van Parkvakanties

Zelf de regels handhaven

"Landal was een van de eerste parken die besloot vuurwerkvrij te worden. Dat deden ze vanwege bange huisdieren", vertelt Lukken. "Parken willen zich onderscheiden om op die manier meer gasten te trekken, en dat lijkt op deze manier goed te lukken."

Maar mag een park het afsteken van vuurwerk verbieden? "Ja, zeker. Als park mag je je eigen regels opleggen. Je kunt het vergelijken met een klein dorp. Dat betekent wel dat je de regels ook zelf moet handhaven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore