Ga naar de inhoud
Champagne!

Oliebollen, vuurwerk en een staatslot: hoe bijzonder is onze nieuwjaarsviering?

Vuurwerk bij de Amstel in Amsterdam Beeld © iStock

Binnen een dag is het YouTube-filmpje 'How to survive Dutch New Year's Eve!' al meer dan een miljoen keer bekeken. De video zit vol met Nederlandse nieuwjaarstradities, die wij heel normaal vinden.

"Binnen 15 uur hadden al meer dan een miljoen mensen de video gezien. Dat is een enorm aantal", vertelt Tom Roes, die het filmpje samen met de Amerikaanse Jesse Cohen en de Canadese Neil Robinson maakte.

De vrienden maakten eerder al soortgelijke video's. "We kijken naar onderwerpen die buitenlanders grappig vinden. Ik realiseer me vaak niet wat er gek is aan Nederland, totdat zij er over beginnen. Dat was nu ook het geval", legt Tom uit. "In Canada en de VS blijkt oud en nieuw best rustig te verlopen. Hier verandert een vreedzaam land eens per jaar in een oorlogsgebied."

Champagne

Maar is de manier waarop wij het nieuwe jaar inluiden dan echt zo vreemd? Editie NL nam contact op met onze correspondenten in het buitenland met de vraag hoe oud en nieuw daar wordt gevierd. 

We beginnen met het populaire, traditionele nieuwjaarsdrankje: champagne. Een bubbeltje blijkt niet alleen bij ons erbij te horen. Ook in de VS, Groot-Brittannië, Brazilië, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Italië worden er vannacht kurken de lucht in geschoten. In het Midden-Oosten wordt de jaarwisseling niet uitbundig gevierd, dus daar wordt weinig gedronken.

Vuurwerk

Ook van grote vuurwerkshows moeten ze in het Midden-Oosten niks weten. Behalve in Dubai, waar een grote show voor toeristen wordt georganiseerd. Zelf vuurwerk afsteken, zoals wij dat doen, gebeurt ook in Duitsland en Italië. In de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk Brazilië, Rusland en Kenia mag er alleen op vaste locaties vuurwerk worden afgestoken.

Loterij

Veel Nederlanders hopen vannacht ook een paar miljoen euro rijker te worden. De nieuwjaarstrekking die wij kennen is bijzonder. In de VS, Groot-Brittannië en Brazilië zijn er vergelijkbare grote loterijen, maar in Duitsland, Frankrijk, Italië, Rusland en Turkije doen ze daar niet aan.

Oliebollen, linzen en varkenspoot

In Nederland eten we natuurlijk oliebollen. Maar ook in andere landen hebben ze zo hun eigen snacks. De Russen eten Olivier-salade met veel mayonaise. In Brazilië staan linzen op het menu, net als in Italië waar er ook gevulde varkenspoot bij hoort. Fransen eten vooral oesters en foie gras en in Duitsland is karpervis het traditionele nieuwjaarsgerecht.

Tradities

We zijn dus best bijzonder, al houden ze er in andere landen ook opvallende tradities op na. Zo dragen Italiaanse vrouwen rood ondergoed voor het geluk, luisteren Russen tot middernacht naar de speech van de president en zijn de steden in Kenia bijna uitgestorven omdat iedereen naar familieleden op het platteland gaat.

Bekijk de video hier:

02:48