Ga naar de inhoud
BOB

De weg op met oud en nieuw: wie rijdt, wie drinkt en waar parkeer je?

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Nog even en we laten 2018 achter ons. Dat vieren veel mensen vrienden, familie en natuurlijk champagne. Maar hoe gaan we na een paar glazen weer naar huis? En waar zetten we de auto neer? Allsecur hield een enquête onder ruim 1000 automobilisten.

Niet alleen rond twaalf uur vannacht, maar de hele dag door wordt er vuurwerk afgestoken. Een vijfde van de mensen vindt het dan ook eng om op oudejaarsdag en tijdens oudejaarsnacht te rijden. Vrouwen vinden het veel vervelender om dan achter het stuur te kruipen dan mannen.

Naast dat we autorijden spannend vinden, maken Nederlanders zich ook zorgen om hun auto. Een derde verplaatst de auto naar een garage of veilige parkeerplaats om vuurwerkschade te voorkomen. Jongeren zijn een stuk zuiniger op hun auto dan vijftigplussers, zo blijkt uit het onderzoek.

Wat doen Nederlanders om niet te hoeven autorijden op oudejaarsavond?

  1. Een bestemming dicht bij huis kiezen (47 procent)
  2. Een bestemming met slaapplaats kiezen (32 procent)
  3. Een bestemming bereikbaar met openbaar vervoer kiezen (14 procent)
  4. Iemand anders laten rijden (11 procent)

Bron: Allsecur

Ouderen zijn nonchalanter

Ook bespreekt ruim de helft van de mensen van tevoren wie er op oudejaarsavond rijdt, en stemt bijna 80 procent af wie de BOB is.

Ouderen blijken daarin wel nonchalanter te zijn dan jongeren. Een derde van de 65-plussers stapt bij iemand in de auto die meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol heeft gedronken, tegenover 13 procent van de jongeren.