Milieuvervuiling

Bernadette raapte 40.000 peuken in een halfjaar: 'Ik heb ze allemaal bewaard'

28 december 2018 16:00 Aangepast: 28 december 2018 19:10
Bernadette Hakken met alle peuken die ze heeft verzameld. Beeld © EditieNL

Een grote opruimactie op het strand afgelopen zomer zette Bernadette Hakken aan het denken. Wat nou als ze een jaar lang alle sigarettenpeuken zou opruimen die ze tegenkomt? "Niemand weet wat een peuk echt voor impact heeft."

Inmiddels zijn we een halfjaar verder en heeft ze al zeker veertigduizend peuken geraapt. "Gewoon, met een emmertje en een tang. Ik word regelmatig aangesproken als mensen me zien rapen en dan vertel ik mijn verhaal."

De verzamelde stompjes heeft Bernadette allemaal bewaard. "Ik wil visueel maken hoeveel peuken iemand in een jaar tijd tegenkomt."

Dat ene peukje

Sigaretten zijn niet alleen slecht voor je lijf, de overblijfselen ervan zijn ook slecht voor het milieu, zegt ze. "Peuken zijn echt plastic soep. Ze vermommen zich alleen heel goed, je ziet ze al snel niet meer. Als het papiertje eraf is, lijkt het op een pluisje en verdwijnt het. Die microplastics gaan nooit meer uit het milieu."

Het gaat haar niet alleen om het plastic, maar ook om de bodemvervuiling. "Mensen denken dat dat ene peukje geen kwaad kan. Maar de sigaret belandt in een plas water, waar mijn hond uit drinkt, waar bijen uit drinken. Het bodemleven gaat erdoor kapot."

Afbreektijden van soorten afval

  • Krant: 1 tot 6 maanden

  • Bananenschil: 1 jaar
  • Sigarettenpeuk: 2-12 jaar
  • Kauwgom: 20 jaar
  • Blikje: 50 jaar
  • Plastic flesje: nooit

Bron: Nederland schoon

Tranen

Bernadette spreekt rokers aan, al doet ze dat lang niet bij iedereen. "Ik stap er alleen op af als ik zin heb. Ga echt niet zomaar zeggen: 'Je doet iets fout'. Je kunt het ze niet kwalijk nemen."

Dus gaat ze gewoon het gesprek met ze aan. "Waarom gooi je 'm op de grond? Ik kan, denk ik, een groot aantal mensen bereiken omdat ze niet weten wat ze doen. Ik heb mensen met tranen in hun ogen gezien, die niet beseften wat een peuk kan doen."

Onacceptabel

Ze zal mensen met een sigaret niet vragen om per peuk op hun knieën te gaan. "Dat doe ik zelf wel. Rokers zeggen dat er geen peukenbakken zijn, die heb je nou een keer niet om de 10 meter. Maar koop dan een klein blikje of een peukenasbak voor een paar euro en stop dat in je tas."

Dat het zo sociaal geaccepteerd is om je peuk op straat te gooien, daar wil Bernadette vanaf. "Je ziet nooit voorlichting over peuken. Niemand zegt er wat van. Er moet echt veel meer voorlichting en bewustwording komen."

EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore