Flink verbouwd

Eastermar jaar na de PostcodeKanjer: één rode Ferrari en heel veel zonnepanelen

28 december 2018 15:45 Aangepast: 28 december 2018 22:20
Het Kanjerfeest in Eastermar. Beeld © Roy Beusker Fotografie

Aan het begin van het jaar viel in het Friese dorpje Eastermar de PostcodeKanjer van 53,9 miljoen euro. 273 winnaars vielen in de prijzen. Het dorp lijkt normaal te zijn gebleven hoewel er flink is geklust. Vooral de lokale aannemers hadden het druk.

Bijna de helft van de winnaars (49%) in Eastermar, postcode 9261, heeft zijn of haar huis verbouwd. Van deze winnaars kiest bijna iedereen (83%) voor een aannemer of klusjesman uit de buurt.

Enthousiasme

De winnaars vinden dat vertrouwd en op deze manier kan ook de lokale ondernemer meeprofiteren. "Omdat ik het geld in de lokale economie wil steken", vertelt een van de winnaars.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sonja en Romke in één klap multimiljonair: 'Iedereen gunt het ons van harte'

'Wanneer heb ik het het?' 

Bea Post van de Postcodeloterij begeleidt prijswinnaars en heeft ook de 273 winnaars in het Friese dorpje bijgestaan. Ze moet vooral in het begin mensen afremmen. "De eerste vraag die mensen stellen: 'Wanneer heb ik het?' En vaak zeggen ze in hun blije enthousiasme: 'Ik geef zoveel aan die en zoveel aan die.' Maar ja, je kan niet zomaar tonnen geven want daar betaal je veel belasting over."

PostcodeKanjer

Op 1 januari 2018 viel de PostcodeKanjer van 53,9 miljoen euro in het dorp Eastermar (inwoneraantal: rond de 1300). 273 deelnemers uit het postcodegebied 9261 wonnen per lot 76.968 euro, als zij in 2017 met alle trekkingen meespeelden. In de winnende straat werden bedragen gewonnen van ruim 8,9 miljoen euro en 17,9 miljoen euro per winnaar.

Bron: Nationale Postcode Loterij

Maar er zijn meer dingen die je kan doen. "Je kan bijvoorbeeld iets vastzetten, of als iemand iets nodig heeft dat kopen of samen op reis gaan. Ik geef altijd als tip om echt jezelf te blijven."  

'Na de reis gaat het huis kriebelen'

Volgens Post zijn Nederlanders over het algemeen voorzichtig als ze geld winnen. "Eerst gaan ze op vakantie. Het is verstandig om eerst even rustig na te denken over het geldbedrag dat je hebt gewonnen en wat je daarmee wil doen. Dat adviseer ik ze ook. Na de reis begint het huis te kriebelen. Mensen lossen hun hypotheek af, gaan verbouwen. Dan komt de auto. En ook vaak gebeurt het dan dat mensen geld vastzetten voor de kinderen."

Drukte op het Kanjerfeest. Drukte op het Kanjerfeest.

Zo ging het ook in Eastermar. "Er zijn vooral veel energiezuinige dingen voor het huis gedaan. Daarbij valt op dat veel in het dorp wordt uitbesteed. De lokale aannemer heeft het druk. Op die manier profiteert iedereen dus van het geld."  

'Heel normaal gebleven'

Dat kan Sjouke Wijnsma, eigenaar van supermarkt en postkantoor Alles ûnder ien dak in Eastermar, beamen. "Veel mensen hebben hun geld in duurzaamheid gestoken. Of bijvoorbeeld aan de uitbouw van hun huis of een nieuwe keuken of badkamer. Een stuk of tien hebben een nieuwe auto. En één iemand rijdt rond in een rode Ferrari."

De supermarkteigenaar kijkt bijzonder positief terug. "We hebben het als heel goed ervaren! Het dorp is heel normaal gebleven ondanks de prijzen. En ook onderling is het goed. Veel mensen zijn heel gelukkig geworden. Wij hadden ook een lot. We hebben dat geld vooral in duurzaamheid gestoken: zonnepanelen en vloerisolatie voor in ons huis. En ook een kleine vakantie naar Gran Canaria in het najaar. Dat was heel leuk.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdeelt miljoenenprijs Eastermar? 'Soms verhuizen mensen vanwege jaloezie'

'Volgend jaar de badkamer'

Een van de prijswinnaars is Fleur Rinsma. "Wij hebben van alles laten aan het huis gedaan: nieuwe kozijnen, nieuwe voordeur, nieuwe achterdeur, zonnepanelen. Ook de hele tuin is verbouwd en de keuken. Volgend jaar zijn de badkamer en de wc aan de beurt."

Rinsma noemt het een bijzondere ervaring. "We vonden het prachtig en bijzonder dat we dit met het dorp konden meemaken. Ook het feest was echt super mooi."

'Hechte gemeenschap'

Prijswinnaarbegeleider Post viel op dat Eastermar 'een hele hechte gemeenschap' is. "Ik hoop dat de volgende winnaars ook zo hecht zijn, maar dat er wel meer (grote) winnaars zijn." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Winnaars Postcodekanjer richten fonds op voor buren zonder lot

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore