Social media

Barbaarse reacties op foto's gehandicapte baby: 'Dit monster moet dood'

28 december 2018 13:43 Aangepast: 28 december 2018 16:22
Racheli en haar gehandicapte dochter Batya. Beeld © Racheli Goldman

Ze is doof, blind en kan niet zelfstandig ademen. Haar schedel en haar ruggengraat zijn misvormd. Alsof dat nog niet erg genoeg is, werd de kleine Batya het mikpunt van gemene opmerkingen nadat haar ouders foto's op Facebook plaatsten.

Toen Racheli zeven maanden zwanger was, kregen zij en haar man Naffi te horen dat Batya ernstig gehandicapt ter wereld zou komen. Ze zou hoogstwaarschijnlijk overlijden bij de geboorte, of anders al heel jong sterven. Toch kozen ze ervoor om de baby te houden en de geboorte niet vroegtijdig op te wekken.

'Geschokt'

Hun dochter lag de eerste drie maanden van haar leven in kritieke toestand op de intensive care. De artsen slaagden erin om de baby te stabiliseren, waarna haar ouders voor een keuze kwamen te staan: Batya naar een instelling brengen of thuis voor haar zorgen. Naffi en Racheli kozen voor het laatste. 

Nu Batya bijna een jaar is, durfden ze het aan om foto's van haar online te delen. Ze waren 'geschokt' door de reacties die daar op kwamen. 

Soort monster

"Wat mensen zeggen is verschrikkelijk", zegt vader Naffi tegen The Mirror. "Dat ze nog nooit zo'n lelijk kind hebben gezien. Dat het misbruik is om haar in leven te laten. Dat ze eruit ziet als een soort monster. Ze vragen waarom we haar geboren hebben laten worden, dat we haar dood hadden moeten maken."

Ongeveer tachtig procent van de kinderen die met dezelfde aandoeningen worden geboren, overlijdt binnen twaalf weken. Batya niet. "Ze heeft een manier gevonden om te overleven. Ze verbaast ons keer op keer en we zijn stapelgek op haar."

Intensieve zorg

Voor Naffi en Racheli is het hard werken. Batya heeft 24 uur per dag intensieve zorg nodig. Zo moet haar beademingsapparaat elke twee uur worden schoongemaakt, omdat ze anders kan stikken. Veel medicatie moeten de ouders zelf zelf kopen.

Daarom is de broer van Naffi een crowdfunding voor ze gestart. Om de zorg te kunnen bekostigen en het echtpaar af en toe wat vrije tijd te kunnen geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`