Training

Shirley is bang voor de skilift: 'Je hebt er geen controle over'

02 januari 2019 14:54 Aangepast: 14 januari 2019 11:48
Shirley en haar vriend Jeffrey Beeld © Eigen foto

Het is hoog, het is open, en je snapt de techniek niet. Voor veel mensen is de skilift op wintersport spannender dan die steile piste. Zo ook voor Shirley: "Je bent zo afhankelijk van het apparaat."

Shirley heeft samen met haar vriend Jeffrey een wintersportvakantie geboekt. Eén probleem: ze durft niet in de lift. "Ik voel mijn hart helemaal tekeergaan als ik alleen al naar de lift kijk", zegt Shirley tegen Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Oefening baart kunst

Trainen voor de wintersport: 'Een marathon loop je ook niet onvoorbereid'

Wat ze er eng aan vindt? "Dat je niks kan doen, en dat je echt afhankelijk bent van zo'n apparaat."

Controle verliezen

En ze is niet de enige. Speciaal voor mensen als Shirley is er bij stichting Valk een training voor mensen met skilift-angst. Vast onderdeel van de training is oefenen in SnowWorld.

Psycholoog Lucas van Gerwen legt uit wat ze dan doen. "Mensen met skilift-angst hebben vaak last van claustrofobie en van hoogtevrees. Ook zijn het vaak mensen die behoefte hebben om de controle te houden. En dat is het lastige aan zo'n skilift. Je hebt er geen controle over."

In de training wordt er door technici uitgelegd hoe vaak de lift of de gondel gecontroleerd wordt en hoe veilig de apparaten eigenlijk zijn.

Beelden van op hol geslagen skiliften en gondels helpen daar niet echt bij.

Na wat motiverende woorden durft Shirley in SnowWorld de lift in, weliswaar zonder ski's. "Nu gaat het wel omdat het niet zo hoog is. Als het nu mis gaat kan ik er nog uitspringen."

 

Shirley en verslaggeefster Lonneke staan weer veilig aan de grond Shirley en verslaggeefster Lonneke staan weer veilig aan de grond

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore