Kerstdiner

Tafelindeling kan veel gedoe voorkomen: 'Zet je kind niet op de koningsplek'

26 december 2018 12:22 Aangepast: 27 december 2018 17:52
Janneke, Olivier en hun tweeling

Het is waarschijnlijk herkenbaar voor veel ouders: een enorme strijd aan de kersttafel. Kleuters die niet willen eten of juist denken te kunnen beslissen wat er gegeten wordt. Een goede tafelindeling kan veel leed voorkomen.

Vaak wordt een kind aan de kop van de tafel gezet. "Dat is een praktische keuze, het is namelijk makkelijker met eten geven", zegt familiecoach Miriam van Kreij. "Maar dat is de voorzittersplek, en daarmee geef je onbewust een koppositie of de prinsessenplek aan je kind."

En met die bevoordeelde plek kan een kind gedrag gaan vertonen dat bij die plek hoort.

Miniatuurvoorbeeld
Vredig kerstfeest

Zo voorkom je familieruzies tijdens het kerstdiner

"Niet dat hun hele karakter dan verandert, maar het kan zijn dat je kind de lakens gaat uitdelen. En dat is onhandig want dat doe je als ouder al." Wie waar zit maakt dus echt veel uit voor de gezelligheid.

De test

Janneke Jonkman en haar man Olivier hadden hun 3-jarige tweeling ook altijd aan de kop van de tafel zitten. "Onze tweeling is te vroeg geboren, en zat onderaan de groeicurve. Daarom waren mijn man en ik altijd heel erg gefocust op hun eten", vertelt Janneke.

De tweeling zat dus aan het hoofd van de tafel en Janneke en Olivier waren ieder met één kind bezig. "Ze waren heel erg gewend dat ze werden geholpen met eten, en dat deden we dan ook", zegt Olivier.

'Het voelt anders'

Nu zit de tweeling aan de lange kant tegenover de ouders. "Het voelt echt anders nu, het is gezelliger en het voelt meer verbonden en relaxter. Eerst waren we tijdens het eten heel erg gefocust op de kinderen en nu zijn we ook meer met ons eigen eten bezig."

"We kunnen hierdoor ook beter onze grenzen aangeven en dat werkt door naar de rest van ons gezinsleven."

'Geef het tijd'

Iedereen die thuis ook de tafelindeling wil veranderen moet volgens gezinscoach Miriam wel wat geduld hebben. "Niemand staat graag de koningsplek af, dus geef het een paar dagen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore