Vrijwilligers

Een kerstdiner voor eenzame mensen: 'Ik ben blij als gasten nummers uitwisselen'

25 december 2018 16:55 Aangepast: 25 december 2018 18:37
Vrijwilliger Mariska Eiflaar. Beeld © Editie NL

De kans is groot dat je vanavond van een gezellig kerstdiner gaat genieten met familie of vrienden. Maar niet iedereen heeft het zo fijn met Kerst. Gelukkig zijn er veel vrijwilligers actief om eenzame ouderen, daklozen of arme mensen een leukere avond te geven.

Mariska Eiflaar organiseert voor de vijfde keer een kerstdiner voor eenzame mensen in Vianen. "Ik had al heel lang de wens om zoiets te doen. Ik wilde op de feestelijkste avond van het jaar mensen bij elkaar brengen", vertelt de vrouw aan Editie NL.

En dat doet ze niet alleen. Mariska wordt geholpen door andere vrijwilligers. "Er zijn ieder jaar meer mensen die zich als vrijwilliger aanmelden. We hebben dit keer een brainstorm met maar liefst zestien vrijwilligers gehad", zegt Mariska trots.

'Een geslaagde avond als mensen lachen'

En zo'n brainstorm is nodig, want er staat veel op het programma. "Gisteren zijn we al begonnen met versieren en koken. Vandaag zijn we om drie uur begonnen met het klaarzetten van de koffietafel en de andere laatste dingen." 

De gasten genieten van een 3-gangenmenu, er worden cadeautjes uitgedeeld en het kerstverhaal wordt verteld. "Jong en oud komt langs. Ik zie ook dit jaar weer heel veel nieuwe gezichten, dus dat geeft mij energie om door te gaan." Mariska weet ook wanneer het een geslaagde avond is: "Als ik mensen zie lachen en nummers uit zie wisselen om ook na Kerst af te spreken."

'Met Kerst willen we anderen helpen'

Bijna de helft van alle Nederlanders heeft vorig jaar, net als Mariska vrijwilligerswerk gedaan. Dat doen we dan het vaakst bij een sportvereniging, op school of in de zorg. Volgens het Platform Vrijwillige Inzet zijn we rond Kerst nog net iets actiever dan anders. 

Lucas Meijs, hoogleraar filantropie en vrijwilligerswerk Erasmus Universiteit, ziet dat ook. "Kerst is een moment dat alle leden van de sportclub zich samen ergens voor inzetten. Met Kerst willen we anderen helpen. Dat komt ook doordat we dat we vrij zijn. Als je normaal gesproken al geneigd bent om te helpen, zet je je met Kerst zeker in."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore