Kerstliedjes

Mariah Carey en Wham!, maar 'Stille Nacht' horen we nergens

25 december 2018 14:41 Aangepast: 26 december 2018 10:11
Een traditioneel kerstkoor. Beeld © Getty Images

Waarschijnlijk ben je inmiddels wel klaar met alle kerstmuziek. All I Want For Christmas is You, Last Christmas en White Christmas worden non-stop gedraaid. Maar klassieke liedjes zoals Stille Nacht en De Herdertjes Lagen bij Nachte horen we bijna niet meer.

"We draaien deze liedjes niet omdat ze qua geluid uit de prehistorie komen", zegt Menno de Boer, dj bij Radio 538, tegen Editie NL. "Je denkt meteen aan kerstkoortjes en dat past niet bij een hitstation."

Toch denkt de dj dat moderne versies van de klassiekers best kunnen aanslaan. "Als Sam Smith iets ouderwets zingt en er een eigen draai aan geeft, kan dat werken. Artiesten als Maan, Trijntje Oosterhuis en Birgit Lewis zouden dit ook wel kunnen. Maar je hebt er wat lef voor nodig."

'Vergeten waar Kerst uit voortkomt' 

Dat we de traditionele liedjes niet meer horen of zingen, is volgens cultuurtheoloog Frank Bosman op zich niet erg. "Altijd is Kortjakje Ziek kennen kleuters van nu ook niet meer. En de Romeinen zongen ook andere liedjes dan wij. De tijd verandert nou eenmaal.

Maar met het verdwijnen van kerstliedjes, kan volgens Bosman ook het kerstverhaal verdwijnen. "Dat we de liedjes niet meer zingen is niet erg. Maar als we de De Herdertjes Lagen bij Nachte vervangen door All I Want For Christmas is You, dan vergeten we misschien wel het geloof waar Kerst uit voortkomt. Net als dat mensen tegenwoordig denken dat Pasen over een konijn en eieren gaat. Dat kan wel iets betekenen voor een land."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`