Kerststrijd

Zuid-Limburg dé kerstregio van Nederland? 'Ze moeten het wel waarmaken'

25 december 2018 11:31 Aangepast: 25 december 2018 18:38
De kerstmarkt in Maastricht. Beeld © ANP

Nergens is Kerst zo kerstig als in Zuid-Limburg. Althans, dat zeggen ze zelf. Zuid-Limburg heeft zichzelf uitgeroepen tot dé kerstregio van Nederland.

"Kerst is een hele belangrijke periode voor de regio Zuid-Limburg, vanwege onze Rooms-Katholieke achtergrond", vertelt een woordvoerder van de regionale VVV aan Editie NL. "Alleen Valkenburg trekt van half november tot en met de kerstdagen al 450.000 bezoekers."

Valkenburg stond meerdere keren in de CNN Top 10 van Wereldwijde Kerstbestemmingen en vorig jaar is het stadje uitgeroepen tot European Capital of Christmas.

'Slim om iets te claimen'

"Het is altijd slim om als stad of regio iets te claimen. Zo kun je dagjesmensen of, in het geval van Zuid-Limburg, meerdaagse toeristen naar de regio lokken", legt Goof Lukken van vrijetijdskennis.nl uit. "Maar je moet dit natuurlijk wel waarmaken."

Limburg probeert volgens Lukken de lat hoger te leggen voor de rest van Nederland. "De regio ziet veel concurrentie en ze proberen hier bovenuit te stijgen." Lukken kan er vrede mee hebben dat Zuid-Limburg zichzelf dé kerstregio van Nederland noemt. "Het Bourgondische van Kerst past ook bij het Bourgondische van Limburg."

Friesland houdt het meest van de kerstboom

Limburgers zouden zich volgens hem ook laten beïnvloeden door het Duitse idee dat Kerst een heel belangrijk evenement is. "Op de een of andere manier zie je dit meer in Limburg dan in het Oosten van het Land, wat ook naast Duitsland ligt." 

Toch wordt er ook in andere provincies uitgepakt met de Kerst. Zo blijkt uit cijfers dat mensen in Friesland het meest van de kerstboom en kerstkaarten houden. In Zeeland houden ze het meest van het kerstdiner en in Groningen geven en krijgen ze graag cadeaus.

Favoriete kersttradities in de verschillende regio's

  • Friesland: de kerstboom (47 procent) en kerstkaarten (28 procent)
  • Zeeland: het kerstdiner (68 procent)
  • Groningen: kerstcadeaus (22 procent)
  • Flevoland: kerstfilms (40 procent)
  • Overijssel: kerstmuziek (28 procent)
  • Limburg: de kerstmarkt (16 procent)
  • Noord-Brabant: kerstspelletjes (27 procent)
  • Noord-Holland: kerstvakanties in het buitenland (5 procent)
  • Drenthe: kerkbezoek (22 procent).

Bron: PLUS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore