1 miljard

Extreme kerstdrukte verwacht in de supermarkt: zo overleef je de kerststress

21 december 2018 13:14 Aangepast: 21 december 2018 13:20
Archieffoto Beeld © ANP

We geven komende week naar verwachting meer dan 1 miljard uit aan kerstboodschappen. Vooral zondag en maandag wordt het druk in de winkels. Dan is het fijn om te weten hoe zo efficiënt en snel mogelijk je kerstboodschappen bij elkaar krijgt.

"We gaan nog massaal naar de supermarkt. Nederlanders houden ervan", zegt supermarktdeskundige Erik Hemmes. "Dat komt ook doordat voor bijna iedereen een winkel binnen 500 meter te bereiken is. Dat is uniek in de wereld."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tranentrekkers voor de feestdagen: kerstcommercials steeds emotioneler

Daarom gaan we vaak heen en weer en slaan we last minute eten en drinken in. "Maar vier procent van de totale supermarktomzet bestaat uit online bestellingen. Dat is niks."

'Producten in de kerstgids gaan hard'

Die supermarktliefde zorgt ervoor dat we de komende dagen hutjemutje op zoek gaan naar rollades, kerststerren en een kaasplankje. Toch hoeven we volgens Hemmes niet bang te zijn dat die snel uitverkocht zijn. "Ik sta er versteld van hoe we in Nederland in staat zijn supermarkten te vullen. Bij sommige filialen wordt wel vier keer per dag aangevuld." 

In veel supermarkten worden producten meteen bijbesteld zodra ze verkocht zijn. Hemmes denkt wel dat producten die extra aandacht krijgen, doordat ze bijvoorbeeld in de kerstgids staan, wel hard gaan. "Daar kun je weleens misgrijpen, alhoewel supermarkten ook rekening houden met de enorme belangstelling daarvoor."

'Door de drukte kopen we meer'

Iemand die zich geen zorgen maakt over de drukte is Minke van Kuijen, beter bekend als Gierige Gerda. Zij heeft haar boodschappen besteld. En daar heeft ze bewust voor gekozen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerst zonder vlees: vegetarische kerstrecepten

"De drukte zorgt ervoor dat we meer kopen. Als je een bepaald ingrediënt niet kunt vinden, dan ga je op zoek naar een alternatief. In dat stressmoment weet je niet wat de beste vervanging is, dus koop meerdere alternatieven. Vervolgens loop je gefrustreerd door de supermarkt, dus neem je wat extra kerstkransjes mee. Die heb je wel verdiend."

'Kies de snelste kassière'

Voor iedereen die het komend weekend nog alles moet inslaan heeft Minke een aantal tips. "Koop niets met kerstlogo's en plaatjes erop. Biefstuk met kerststerren op de verpakking kunnen veel duurder zijn dan het normale stuk dat er naast ligt", waarschuwt ze. "En ga altijd eerst naar de budgetsupermarkt."

Ook doe je er verstandig aan om naar jouw eigen, vertrouwde supermarkt te gaan. "Daar ken je de weg en weet je welke kassière het snelst is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van