Hygiëne

Flesje na elk gebruik steriliseren is niet meer nodig: 'Weer wat extra tijd in je gezin'

20 december 2018 15:21 Aangepast: 20 december 2018 15:21
Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Goed nieuws voor kersverse ouders. Die hoeven namelijk niet meer na elke voeding het flesje uit te koken. En dat scheelt toch heel wat gedoe de eerste maanden na een geboorte.

De Belgische overheid plaatste een bericht op Facebook met daarin een aangepast advies voor kersverse ouders.

Na elk gebruik

"Goed nieuws! Weer wat extra tijd in je gezin. Voortaan hoef je flesjes en afkolfmateriaal niet meer te steriliseren na elk gebruik" schrijft het Belgische 'Kind en Gezin' op haar Facebookpagina.

Miniatuurvoorbeeld
Baby's

Lik de speen van je kind af, dat is gezonder

"Kind en Gezin volgt enkele belangrijke internationale wetenschappelijke organisaties met de aanbeveling om het materiaal alleen nog te steriliseren bij het eerste gebruik."

Uitzonderingen

De overheidsorganisatie adviseert wel om flessen en spenen na elk gebruik grondig reinigen met heet water en afwasmiddel.

Overigens geldt het advies niet voor kinderen die te vroeg zijn geboren of voor kindjes die ernstig ziek zijn.

Koud water

Online is het lastig te vinden welke richtlijn precies geldt in Nederland. Navraag bij het RIVM en het Kenniscentrum Kraamzorg levert de volgende, vergelijkbare richtlijn op.

De speen en de fles moeten na de voeding direct worden omgespoeld met koud water. Daarna kunnen ze in de vaatwasser. Dat heeft de voorkeur, maar mocht je geen afwasmachine hebben, dan kun je de flessen ook schoonmaken met een heet sopje en een speciale flessenborstel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore