Ga naar de inhoud
Onderzoek LUMC

Een glaasje rood bij het kerstdiner? 'Perfecte recept voor migraineaanval'

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Vermoedens dat alcohol een rol kan spelen bij migraineaanvallen waren er al langer. Naar het nu lijkt, is met name één specifiek drankje de grote boosdoener: rode wijn.

Het Leidsch Universitair Medisch Centrum (LUMC) legde ruim tweeduizend migrainepatiënten een vragenlijst voor. In ruim een derde van de gevallen werd alcohol aangewezen als uitlokker van een aanval. Van de patiënten die alcohol als schuldige aanwezen, zei ruim tachtig procent dat rode wijn de boosdoener was.

Perfecte recept

Herkenbaar voor migrainepatiënt Hottie Wiersma. Zij heeft al sinds haar tienertijd migraineaanvallen. "Er zijn inderdaad een aantal triggers die migraineaanvallen kunnen uitlokken bij mij: rode wijn, alcohol in het algemeen en weinig slaap. Dit is wel echt het perfecte recept voor een migraineaanval."

Wiersma drinkt daarom sinds een aantal jaren bijna geen alcohol meer, zeker geen rode wijn. "Heel soms een glas biologische witte wijn." Het gaat nu beter. "Ik heb nog steeds aanvallen, maar lig niet meer de hele dag op bed. Een gezonde leefstijl is naar mijn mening niet hét wondermiddel tegen migraine, want ik slik ook hormonenpillen."

Erge hoofdpijn

Toch denkt huisarts Tamara de Weijer dat veel mensen door een gezonde leefstijl al heel wat migraineaanvallen kunnen voorkomen. "De helft van de aandoeningen die ik in mijn spreekkamer zie, hangt samen met leefstijl. Niet alleen migraine, maar ook diabetes type 2, astma en een hoge bloeddruk."

Migraine wordt volgens De Weijer ook getriggerd door wat we eten en drinken. "Franse en oude kaas, suiker, brood en rode wijn. Alcohol heeft een vaatverwijdende werking die erge hoofdpijn kan veroorzaken. Rode wijn bevat bovendien vaak veel tannine, dat een aanval kan uitlokken."

Niet consequent

"Er waren al vermoedens dat alcohol en migraineaanvallen samenhangen", zegt neuroloog Gisela Terwindt van het LUMC. "Dat bleek uit uit eerdere kleine onderzoeken en uit de spreekkamer. Nu blijkt dus dat ruim een derde van de patiënten alcohol aanwijst als boosdoener van een aanval. Meer dan een kwart van de ondervraagde patiënten drink daarom überhaupt geen alcohol meer."

Ze benadrukt dat rode wijn 'niet consequent en altijd' en migraineaanval uitlokt. "Maar het wordt door een groot deel patiënten wel gezien als een boosdoener." In combinatie met andere factoren kan het drinken van rode wijn tot een aanval leiden. Die factoren zijn bijvoorbeeld slaaptekort, jetlag of menstruatie.

Versterkend effect

"We weten nog niet precies hoe het kan dat alcohol, en rode wijn specifiek, samenhangt met migraineaanvallen", zegt Terwindt. "Daar is nog niet goed onderzoek naar gedaan."

"We weten wel dat bij een migraineaanval de hersenstam wordt geactiveerd. Daarbij komen eiwitten vrij én verwijden de bloedvaten. Alcohol heeft hier dus een versterkend effect op."

Bekijk de video hier:

02:41