Inkomen

Wat betekenen toch al die termen op je loonstrookje?

19 december 2018 17:35 Aangepast: 20 december 2018 13:01
Beeld © iStock

Arbeidskorting, Loon LH, OP of BT. Abracadabra? Nee, het zijn voorbeelden van termen die op je loonstrookje kunnen staan. En dan verandert er volgend jaar ook nog het een en ander.

Als je geen idee hebt wat die termen betekenen, weet dan dat je niet alleen bent. Uit onderzoek in opdracht van Nmbrs blijkt dat 92 procent van de Nederlandse werkenden regelmatig hun loonstrookje controleert. Maar hieruit blijkt ook dat ruim een derde van de werknemers aangeeft dat ze dit erg ingewikkeld vinden. 

Op vooruit

De oorzaak daarvan zijn de moeilijke termen, zegt Adriaan Bruinink van Timeflex tegen Editie NL: "Het loonstrookje bevat veel verschillende onderdelen, met veel lastige termen. Het is daarom voor werknemers soms lastig om te begrijpen wat er op dat strookje staat."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Volgend jaar hoger nettoloon voor bijna iedereen

Begrippen

Op de loonstrook gaat in 2019 flink wat veranderen. Dat komt door de verlaging van de inkomstenbelasting die vanaf volgend jaar in stappen wordt ingevoerd. "In doorsnee gaan huishoudens er volgend jaar 1,6 procent op vooruit", vertelt minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees (D66). 

Heel fijn natuurlijk, maar dan is het ook wel prettig om te weten wat die termen op je loonstrookje betekenen. Daarom hebben we de belangrijkste begrippen voor je op een rijtje gezet.

Wat betekent het? 

Wat betekenen al die woorden nou? We hebben er een paar op een rijtje gezet. Mis je een moeilijke term die wél op jouw loonstrookje staat? Check dan even de website van het CNV

  • AOP  Elke maand betalen jij en jouw werkgever premie voor jouw pensioen: de AOP. Maar waar betaal je precies voor? Voor ouderdomspensioen (ABP KeuzePensioen of ABP OuderdomsPensioen) en nabestaandenpensioen. Voor de compensatie die jouw partner krijgt als hij geen of een gedeeltelijke Anw-uitkering ontvangt als je overlijdt

  • Arbeidskort(ing) De arbeidskorting is de heffingskorting die je krijgt als je werkt. De arbeidskorting wordt berekend over het arbeidsinkomen. Heb je een werkgever? Dan houdt hij bij de berekening van de loonheffing al rekening met de arbeidskorting. Over jouw inkomen betaal je inkomstenbelasting. Op je loonstrookje kun je zien dat jouw werkgever al heffingen (belasting) over jouw loon inhoudt: loonheffing. De loonheffing bestaat uit loonbelasting en premies volksverzekeringen. Over deze loonheffing kun je korting krijgen, ook wel loonheffingskorting genoemd. Een daarvan is de arbeidskorting. Het is dus geen aftrekpost maar een korting. 

  • BT: Bijzonder Tarief Bij extra inkomsten kun je ook te maken krijgen met het bijzonder tarief in de loonheffing. Het bijzonder tarief is de belasting die je betaalt over bijzondere inkomsten zoals: een dertiende maand, achterstallig loon, uitbetaalde vakantiedagen, vakantiegeld. (In feite gaat het om inkomsten die bovenop het normale inkomen komen.)

  • Loon LH Loon LH is je loon voor loonheffing. Ook wel fiscaal loon, “tabelloon” of “loon voor loonheffing” genoemd. Meestal komt dit overeen met het bruto loon min de te betalen pensioenpremie. Het wordt “tabelloon” genoemd, omdat dit het loon is waarmee met behulp van de loonbelastingtabellen de loonheffing die moet worden ingehouden kan worden afgelezen.

  • Loonheffing Loonheffing is de verzamelnaam voor loonbelasting en premies volksverzekeringen. Jouw werkgever of uitkeringsinstantie houdt de loonheffing in op het loon of de uitkering. De loonheffingen zijn: loonheffing en premies voor de Algemene wetten: Aow, Aww, Aaw, Awbz, Akw. Deze bedragen worden in één bedrag geheven: De loonheffing (tabel) Het begrip loonheffing wordt vaak ook afgekort tot LH tabel, LHT, TB, LHTB, en er zijn vast meer afkortingen. Het gaat altijd om de loonheffing volgens de loonheffingstabel. Werkenden hebben te maken met de witte tabel, gepensioneerden met de groene tabel. 

  • WIA aanv. Verz. WIA aanvullende verzekering: een verzekering ter aanvulling op de WIA (bij arbeidsongeschiktheid). 

  • ZWV Je betaalt de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw) aan de Belastingdienst. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger jouw bijdrage. Iedere verzekerde met een belastbaar inkomen moet een inkomensafhankelijke bijdrage betalen. Een werkgever is verplicht om deze inkomensafhankelijke bijdrage te vergoeden. Werknemers zijn over deze vergoeding wel loonbelasting en premie volksverzekeringen verschuldigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van