Ga naar de inhoud
Privacy

Gezichtsherkenning zonder toestemming: mag dat in Nederland?

Beeld © iStock

Zangeres Taylor Swift heeft tijdens een concert in de Verenigde Staten een gezichtsherkenningssoftware ingezet om eventuele stalkers op te sporen. Op welke manieren wordt gezichtsherkenning bij evenementen in Nederland toegepast? En mag dit wel?

De toeschouwers van de show werden stiekem gefilmd en gescand. De gezichten werden vergeleken met een databank van honderden stalkers van de zangeres die bij de politie bekend zijn. In de VS mag dit, zonder dat ze daarvoor toestemming van de bezoekers nodig hebben.

Politie, voetbalstadion en Schiphol

In Nederland wordt ook geëxperimenteerd met deze software. "De politie is er al druk mee bezig", vertelt Peter Hoekstra van 20Face, het bedrijf dat gespecialiseerd is in gezichtsherkenning. "Vooral bij opsporingen speelt gezichtsherkenning een steeds grotere rol. Zo heeft de politie vorig jaar bijna honderd verdachten geïdentificeerd dankzij gezichtsherkenning."

In het voetbalstadion van Heracles Almelo loopt momenteel ook een proef met het gezichtsherkenningsysteem van 20Face, dat VIP-toeschouwers toegang geeft via gezichtsherkenning. Hierdoor kan bijvoorbeeld hun drankje al klaar worden gezet. Deze mensen moeten hier wel toestemming voor geven.

Toestemming verplicht

Ook Schiphol breidt volgend jaar proeven met gezichtsherkenning uit om voor een snellere doorstroom van passagiers te zorgen. Reizigers die toestemming geven, hoeven zich dan niet meer te legitimeren of hun instapkaart te tonen.

ICT-jurist Frederik Zuiderveen Borgesius zou de gezichtsscan bij een concert zoals dat van Taylor Swift afraden. "De zangeres wordt door veel mensen gestalkt, maar in Europa is de wet qua gezichtsherkenning veel strenger dan in de VS."

Het gebruik is volgens de ICT-jurist heel privacy-gevoelig. "Mensen moeten gewoon naar een concert of evenement kunnen gaan waarbij ze niet op beeld worden vastgelegd. Ze drinken daar vast wat biertjes en dan wil je gewoon niet dat dat wordt gebruikt. Bovendien weet je nooit zeker of alle gezichten gescand worden."

Bekijk de video hier:

02:41
Bron: EditieNL
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl