Ga naar de inhoud
Reconstructie

Gezocht: look-a-likes van de karakters op de Nachtwacht én Rembrandt zelf

De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.

Lijk jij op Rembrandt of op één van de mensen die geportretteerd staan op de Nachtwacht? Dan word je gezocht door fotograaf Julius Rooymans. Hij gaat een reconstructie maken van hoe Rembrandt zijn Nachtwacht schilderde.

Door middel van 360 graden foto's wil Rooymans de Nachtwacht terugbrengen naar de werkelijkheid. "Ik wil mensen laten zien hoe het plaatje eruit zag toen het werd geschilderd", vertelt de fotograaf. "Dat kun je doen met 360 graden foto's."

Twee druppels water 

Daarvoor heeft Rooymans look-a-likes nodig van alle geportretteerden op het beroemde schilderij. "We zijn op zoek naar mensen die als twee druppels water lijken op de oude figuren. We willen echt 1 op 1 historisch kloppend zijn."

Hoe langer je naar de Nachtwacht kijkt, hoe meer er volgens de fotograaf opvalt. "Zo zie je bijvoorbeeld dat Rembrandt veel mensen met grote oogleden schildert. Dat zou dus al een kenmerk kunnen zijn waaraan je moet voldoen."

Overweldigende reacties 

De fotograaf maakt ook Rembrandt die de Nachtwacht aan het schilderen is vastleggen. "Je kijkt dan als het ware door de Nachtwacht heen naar hem. Dus we zoeken ook een look-a-like van Rembrandt zelf."

Er komen al veel reacties op de oproep van Rooymans. "Het is overweldigend. Heel veel mensen denken iemand te kennen die op één van de geportretteerden lijkt."

Ben jij of ken jij een look-a-like?

Zo heeft de fotograaf al een aantal look-a-likes gevonden. Rooymans heeft er inmiddels al 14. Hij zoekt nu nog Frans Banninck Cocq, Het kleine meisje, Jan Pietersen Bronckhorst, Piekenier Barent Hamansen Bolhamer, Piekenier Jan Ockersen 1, Piekenier Jan Ockersen 2 en Rembrandt van Rijn zelf ook nog. 

Op 2 en 3 februari gaat de fotograaf de foto's schieten. Dus lijk je op een van de geportretteerden of op de meester zelf? Reageer dan op de oproep door te mailen naar production@juliusrooymans.nl.

Bekijk de video hier:

02:33