1355 omgekomen soldaten

Canadezen bedanken Nederlandse kinderen voor kerst-herdenking

18 december 2018 10:59 Aangepast: 18 december 2018 11:04
Beeld © YouTube

'Alle Canadezen zouden deze hartverwarmende kerstboodschap moeten zien', staat op de Canadese Facebookgroep Ontario Proud bij een video van een herdenking in Holten. Daarbij worden 1355 Canadese soldaten, die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog, herdacht.

De video staat sinds 11 december online en is al meer dan 1,5 miljoen keer bekeken. De Canadezen achter de Facebook-groep vinden de traditie zo mooi, dat ze willen dat al hun landgenoten hiervan op de hoogte zijn.

1355 brandende kaarsjes

Elk jaar worden de Canadese soldaten herdacht door schoolkinderen uit Holten. In de video is te zien hoe de kinderen op elk graf op de Canadese begraafplaats een kaarsje aansteken. Dit is al bijna 30 jaar een traditie, het initiatief werd in 1991 genomen door Leena van Dam.

"Deze Nederlandse kinderen beseffen dat zij dankzij het offer van de geallieerden in vrijheid Kerstmis kunnen vieren", schrijven ze in de video. "Deze Canadese zonen, vaders en broers kwamen nooit meer terug naar huis, ze zullen altijd een oceaan van ons verwijderd zijn. Maar tijdens Kerstmis worden ze herdacht, zijn ze niet alleen, hebben ze het niet koud en zijn ze niet in het donker."

Dankbaar

De Canadezen bedanken de Nederlandse kinderen. "Dank jullie wel voor het herdenken van onze jongens, Canada is jullie dankbaar. Gelukkig kerstfeest."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`