Onderzoek

De kerstborrel op het werk: 'Een gênante verplichting met veel drank'

18 december 2018 10:48 Aangepast: 18 december 2018 16:51
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Ruim een derde van werkend Nederland vindt de jaarlijkse kerst- of nieuwjaarsborrel een verplicht nummertje, waarbij er te veel gedronken wordt en we ons storen aan collega's.

Een vijfde van de werknemers ziet zo tegen de gezelligheid op, dat hij of zij zich weleens ziek heeft gemeld. Dat blijkt uit onderzoek van Panelwizard, in opdracht van Acties.nl. "Het liefst zou ik elk jaar een dikke borrel organiseren, maar uit ervaring weet ik dat niet iedereen hierop zit te wachten", zegt Vince Franke van Acties.nl.

Voor degenen die wel hun kersttrui aantrekken of hun rendier-oren opzetten is het afzien. Maar liefst vier op de tien ergert zich aan het buitensporige alcoholgebruik van collega's. Veel mensen willen hun partners dit leed niet aandoen: meer dan helft van de onderzochte werknemers gaat het liefst alleen.

Intimiteit met een collega

De reden dat we onze geliefde thuis laten, is niet bekend. Wat wel is onderzocht is het aantal collegiale avontuurtjes tijdens de kerstborrel. Acht procent van de mensen zegt weleens intiem te zijn geweest met een collega.

Ook wil het wel eens voorkomen dat mensen iets zeggen of doen waar ze later spijt van krijgen. Wederom acht procent, of dat iets te maken heeft met de eerder genoemde intimiteit weten we niet, schaamt zich later van zijn of haar gedrag tijdens kerstborrel. "Kijk uit dat je niet teveel drinkt. Een verkeerde opmerking is zo gemaakt, maar je kan er de rest van je loopbaan problemen van ondervinden", waarschuwt Franke.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore