PvdA

Geen boetes meer voor daklozen in Rotterdam? 'Het geeft ze meer problemen'

17 december 2018 17:11 Aangepast: 17 december 2018 18:36
Flimon was jarenlang dakloos Beeld © Editie NL

De PvdA in Rotterdam wil af van boetes voor dak- en thuislozen. Volgens de partij is het bieden van hulp beter dan het opleggen van een bekeuring.

"Je komt van alles tegen in de stad", vertelt Kevin van Eikeren van de Rotterdamse PvdA. "Vooral 's avonds zie je veel dak- en thuislozen die aan het drinken zijn of drugs gebruiken." Maar door deze mensen hiervoor te beboeten, zou je volgens de partij niets opschieten. "Van een kale kip kan je niet plukken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beau maakt zich boos over non-stop boetes voor daklozen

"Boetes schrikken deze mensen niet af. Het interesseert ze niets." Bekeuringen worden dan ook vaak niet betaald en stapelen zich op. "Sommigen komen daar nooit bovenop, anderen die nog niet dakloos waren belanden er zelfs door op straat."

Dakloze Flimon voor de Pauluskerk in Rotterdam. Dakloze Flimon voor de Pauluskerk in Rotterdam.

'Ik ging lekker zitten'

Flimon was jarenlang dakloos en vindt het een goed plan. "Als iemand dakloos is, heeft hij of zij genoeg problemen. Boetes maken de situatie alleen maar erger." Zelf kreeg hij veel boetes voor alcohol- en drugsgebruik. "Ik kon die niet betalen, dus ik ging lekker zitten." Hij zat dus regelmatig vast. 

Ook Peter was dakloos en heeft meerdere keren een bekeuring gehad voor slapen in het openbaar. "Ik kon niet terecht in een opvang en je kunt moeilijk op het dak van het Centraal Station gaan liggen", zegt hij tegen Editie NL. "Dus je kunt niet veel anders doen dan buiten slapen."

Ex-dakloze Peter Ex-dakloze Peter

'Alle daklozen moeten ergens kunnen slapen'

Peter was zich ervan bewust dat slapen in de buitenlucht verboden is, maar had voor zijn gevoel geen keuze. "Dan komt er zo'n leuke politieagent die zegt dat je buiten niet mag slapen. Dat staat inderdaad in de wet. Maar je kunt niet even met je vingers knippen zodat niemand meer last van je heeft."

Meerdere malen moest hij voor de rechter verschijnen en vastzitten. "Dat kost de belastingbetaler duizend euro. Dat is een stuk meer dan de oorspronkelijke 90 euro voor de boete, dus het is ook nog pure geldverspilling", vertelt Peter. "Er moet veel meer hulp komen voor daklozen. Alle daklozen moeten ergens kunnen slapen."

'Begin met een dak en een bed'

Dominee Dick Couvée van de Pauluskerk juicht het idee van de PvdA toe. Zijn kerk biedt al langer bed, bad en brood aan vluchtelingen en vangt zeven dagen per week daklozen op. "We hebben een opvang met een kachel, koffie, thee en brood", vertelt Couvée aan Editie NL.

"Voor daklozen is de weg terug naar een normaal leven vaak lastig. Ze moeten veel obstakels overwinnen. Boetes zorgen alleen maar voor meer problemen." Volgens de dominee is het opvangen van dak- en thuislozen de enige juiste oplossing. "Begin met een dak en een bed en kijk van daaruit verder."

Boetes die dak- en thuislozen kunnen krijgen

  • Zonder redelijk doel rondhangen: 90 euro
  • Op de openbare weg met aangebroken fles/blik alcohol: 90 euro
  • Op of aan de weg een voertuig, tent of soortgelijks als slaapplaats gebruiken: 140 euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore