Medisch

Nieuwe behandelmethode neuroblastoom: 'Hogere overlevingskans kinderen'

17 december 2018 15:00 Aangepast: 17 december 2018 18:33
Joep overleed 15 jaar geleden aan neurblastoom Beeld © Leontine Heisen

Er is nieuwe hoop voor kinderen met neuroblastoom, een zeldzame vorm van kinderkanker. Door een nieuwe techniek zouden kwaadaardige tumoren nauwkeuriger kunnen worden verwijderd. Dit vergroot de overlevingskans.

Het neuroblastoom is een kwaadaardige tumor in de buik of borst die vooral bij jonge kinderen voorkomt. Door de nieuwe techniek kunnen die tumoren met een fluorescerende stof zichtbaar worden gemaakt. Hierdoor kunnen ze nauwkeuriger worden verwijderd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doorbraak onderzoek neuroblastoom: niet één, maar twee soorten cellen

Ieder jaar krijgen zo'n 30 Nederlandse kinderen neuroblastoom. De meeste van hen zijn jonger dan 6 jaar. Bij meer dan driekwart is de ziekte bij de diagnose al uitgezaaid. Van deze kinderen overleeft minder dan de helft de ziekte.

'Joep overleed toen hij 4 was'

Eén van hen is Joep, de zoon van Leontine Heisen, die 15 jaar geleden aan neuroblastoom overleed. Hij was toen pas vier jaar. "Toen we hoorden dat Joep niet beter werd, zijn we de stichting Villa Joep begonnen, om andere kinderen te helpen", vertelt Leontine aan Editie NL.

In 15 jaar tijd heeft de stichting 16 onderzoeken gefinancierd. Villa Joep doneert voor de ontwikkeling van deze nieuwe techniek een half miljoen euro.

'Nieuwe vorm van de stof'

Marc Wijnen is chirurg in het Prinses Máxima Centrum en leidt het onderzoeksteam naar de techniek. "De techniek wordt al toegepast bij de behandeling van darmkanker bij volwassenen", vertelt Wijnen. "De stof die wordt toegediend maakt tumoren zichtbaar, waardoor kankercellen nauwkeurig kunnen worden verwijderd."

Voor de behandeling van neuroblastoom wordt een nieuwe vorm van deze stof ontwikkeld. "Begin volgend jaar gaan we proeven doen met muizen. Als dit werkt kunnen we het in de toekomst toepassen op kinderen met neuroblastoom."

'Willen dat Joep niet voor niets is gestorven'

Het uiteindelijke doel is het verhogen van de overlevingskans. "Na een chemotherapie komen kwaadaardige cellen vaak weer terug op zelfde plek", legt Wijnen uit. "Als we kwaadaardige cellen in een keer volledig weg kunnen halen, komen ze minder snel terug."

Leontine hoopt dat het onderzoek, en de bijdrage van Villa Joep, de overlevingskans kan vergroten. "We willen dat Joep niet voor niets is gestorven."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore