Ga naar de inhoud
Seks

Kinderwens? '11 december is de meest vruchtbare dag'

In de aanloop naar kerst, hebben we meer zin in seks Beeld © iStock

Noteer in je agenda, zet je alarm of bel nú meteen je partner: het is namelijk vandaag dé ideale dag om eens goed van bil te gaan. Tenminste, als je graag een baby zou willen. 11 december is de vruchtbaarste dag van het jaar.

Deze conclusie wordt getrokken naar aanleiding van een simpele (terug)rekensom: in september worden de meeste baby's geboren. In veel landen ligt de geboortepiek op of rond 17 september. Negen maanden terug in de tijd, kom je uit in december. Niet alleen een erg koude, maar ook een erg hete maand dus. 

Meest sexy dag

E.P.T., een Britse fabrikant van zwangerschapstesten, riep eerder 11 december uit tot 'meest sexy dag' omdat in Groot-Brittannië op 16 september de meeste  nieuwe Britten worden geboren. Naar de reden waarom er in december, en dan dus met name op 11 december, massaal baby's worden verwekt, wordt nog volop gegist.

Vaak wordt er verwezen naar het koude winterseizoen waarin mensen de warmte bij elkaar zoeken. Dat is ook de gok van fertiliteitsarts Nicolette Vermeulen. "In de winter, als het koud is, wordt er meer gevreeën. Meer zal er niet achter zitten", zegt Vermeulen.  

Donkere dagen = libido omhoog

Een aantal wetenschappers van de Indiana University en het Life Sciences Research Institute in het Portugese Oeiras namen de hardnekkige datum van 11 december als 'geilste dag' van het jaar wél wetenschappelijk onder de loep. Zij kwamen tot de conclusie dat de 'waargenomen piek in interesse in seks plaatsvindt rond familie- en feestdagen. Waar ook ter wereld en in verschillende culturen'. "Het gemeten collectieve gemoed tijdens de feestdagen correleert met veel interesse in seks", schrijven de onderzoekers. Oftewel: in de donkere dagen voor kerst, stijgt ons libido naar grote hoogten.

Jasper Smeenk, gynaecoloog van het centrum voortplantingscentrum ETZ, is nog niet overtuigd. "Ik geloof er niets van dat december vruchtbaarder is dan andere maanden. Dit is gebaseerd op toeval en eerder een statistisch gegeven dan dat er een ander reden aan vast zit." 

Aan de slag

Bovendien denkt Smeenk dat dit artikel zelfs meer mensen tussen de lakens gaat krijgen vandaag. "Als koppels lezen dat vandaag de vruchtbaarste dag is, dan gaan ze zeker weten aan de slag vanavond. Zo is dit volgend jaar weer waar."