Ga naar de inhoud
'Geen frisse mensen'

Hanengevechten in Nederland: 'Dit zijn barbaarse praktijken'

Beeld © ANP

De politie heeft vanmorgen twee mannen van 31 en 38 jaar aangehouden op verdenking van het houden van verboden hanengevechten in Bodegraven. De twee worden op dit moment verhoord over de illegale praktijken.

Na meerdere meldingen van mogelijke hanengevechten startte de politie een onderzoek. In een bosperceel in Bodegraven werden meerdere illegaal gebouwde hokken aangetroffen, waar hanen in zaten. "De recherche trof zo'n 50 hanen en kippen aan. De hanen werden vermoedelijk ingezet bij hanengevechten", laat de politie weten.

De politie gaat ervan uit dat de dieren speciaal daarvoor werden getraind. "Behalve het onderkomen van de hanen was op deze locatie ook een zogenaamde vechtpit voor de hanen gebouwd, waar gevechten werden gehouden."

Gevangenisstraf van maximaal drie jaar

De vijftig dieren zijn in beslag genomen en worden onderzocht. In twee andere woningen werden ook nog twintig hanen gevonden. In Nederland is het verboden om dierengevechten te houden of te organiseren. Ook is het verboden bij dergelijke dierengevechten aanwezig te zijn.

Wat er met de dieren gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat aan Editie NL weten dat de verdachten een gevangenisstraf van maximaal drie jaar, of een boete van maximaal 20.500 euro boven het hoofd hangt.

'Structureel dierenleed'

Robert Molenaar, van Animal Rights, spreekt van 'barbaarse praktijken'. "Het is al een hele lange tijd illegaal, maar het gebeurt nog altijd. De hanen worden getraind om zo agressief mogelijk op te treden", vertelt Molenaar. "Tijdens de gevechten staan er mensen om de hanen heen die de dieren opstoken. Dat is structureel dierenleed."

"Je weet niet wat ze met die dieren doen", gaat Molenaar verder. "Misschien worden ze wel ingespoten met spul zodat ze extra agressief worden. Er gaan ook geruchten over dit soort gevechten met honden. Mensen die dit organiseren zijn niet fris. We moeten dit hard aanpakken."

Of de straf hoog genoeg is, daar twijfelt Molenaar aan. "Vaak moeten ze een boete betalen, maar dat weerhoudt ze niet. Er valt veel geld te verdienen met dit soort gevechten, dus dat bedrag zal ze weinig doen. Ik hoop dat er een groter netwerk opgerold kan worden."

Bekijk hier de video:

02:35