Verzekering

Zuiderlingen zijn de grootste brokkenpiloten met de auto

11 december 2018 11:45 Aangepast: 11 december 2018 11:54
Een auto met schade. Beeld © ANP Foto

Het is een opvallend verschil tussen het noorden en het zuiden van Nederland. Automobilisten onder de rivieren dienen veel vaker een schadeclaim in na een aanrijding dan die erboven. De provincie Zeeland spant de kroon.

Bijna tachtig van de duizend Zeeuwse huishoudens dienden vorig jaar een schadeclaim in. Dat is bijna twee keer zoveel als in Groningen (44,5 per duizend huishoudens). Ook in Noord-Brabant en Limburg worden relatief vele schadeclaims ingediend, blijkt uit nieuwe cijfers van het Verbond van Verzekeraars.

Brokkenpiloten

Het verschil tussen het noorden en het zuiden van het land moet echt worden gezocht in het grotere aantal ongelukken, zegt een woordvoerder van het Verbond tegen Omroep Zeeland. Zij zien geen reden om aan te nemen dat Zeeuwen sneller schade claimen.

Zeeland staat dan wel bovenaan de lijst met brokkenpiloten, er werden vorig jaar minder claims ingediend dan in 2016. Ruim 12 procent minder om precies te zijn. In Noord-Brabant gaat het om 14,5 procent, in Limburg om 13 procent minder schadeclaims.

Rustig weer

Die daling geldt overigens voor heel Nederland. In totaal noteerde het Verbond vorig jaar 741.428 schadeclaims naar aanleiding van een aanrijding. Dat is 18 procent minder dan de 906.237 in 2016.

Als reden geven de verzekeraars hier onder meer voor dat het vorig jaar relatief rustig weer was. "Noodweer, zoals extreme neerslag en hagel leidt tot meer aanrijdingen", zegt algemeen directeur Richard Weuring. Verder maken we door slimme snufjes zoals parkeersensoren minder brokken met het wegzetten van de auto.

Tot slot speelt ook de economie een rol. Want, zegt Weurding: "Doordat het economisch beter gaat, wordt het steeds drukker op de weg en daardoor staan we ook meer stil."

`