Een vrouw heeft een vagina, een poes, een gleuf, een flamoes, een doos en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Waarom heeft het vrouwelijk geslachtsdeel geen eenduidige benaming? Het radio 2-programma 'De Wild in De Middag' gaat vanaf vanmiddag op zoek naar een nieuw woord.
Schede, vulva, voorbips, kutje, poen(an)ie. Hoe noem jij het vrouwelijk geslachtsdeel? Het is op z'n minst toch best opmerkelijk te noemen dat er in de Nederlandse taal geen gangbaar woord voor bestaat. En dat terwijl een man vanaf jonge leeftijd wordt geleerd dat hij een piemel heeft. Later komen daar nog wel woorden bij als penis, lul of pik, maar piemel is en blijft de meest gangbare term.
Stemmen!
Waar geen taal voor is, daar kun je niet over praten. Niet met je ouders, maar ook niet met vriendinnen of als er iets met je geslachtsdeel is gebeurd, wat je niet wilde, zeggen de makers van het radioprogramma 'De Wild In De Middag'. Als er wél één duidelijk woord voor is, dan wordt erover praten ook vanzelfsprekender. Om die reden is er vanmiddag een stemtool online gegaan waarmee iedereen kan stemmen op een nieuw woord.
Om de hete brij heendraaien
Rutgers, het kenniscentrum voor seksualiteit, zegt aangenaam verrast te zijn door de actie van het radioprogramma. "Ik vind het een goed idee", zegt woordvoerder Marjolein Klaassen-Hulst. "Heel eerlijk gezegd worstelen wij er zelf ook mee. Zelf gebruiken we het woord 'vagina' en in onze pubergids spreken we over de 'vulva', maar we zijn wel benieuwd welk woord hier gaat uitkomen. Het zijn er zoveel. En vele woorden draaien een beetje om de hete brij geen."
Klaassen-Hulst vindt het 'zeer apart' dat er in de Nederlandse taal geen woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel bestaat. "Jongens hebben een piemel. Zij leren het goed te benoemen. Voor meisjes is het lastiger, alleen al omdat er niet echt een woord voor bestaat. We hebben er geen onderzoek naar gedaan maar het zou zo maar kunnen dat meisjes daardoor ook minder van hun geslachtsdeel kunnen genieten."
Niet meteen klakkeloos overnemen
Kenniscentrum Rutgers neemt aanstaande woensdag de uitslag van de zoektocht in ontvangst. "Ik ben benieuwd of er een heel nieuw woord uitkomt. In Zweden hebben ze een tijd geleden een soortgelijke oproep gedaan en daar heeft het echt gewerkt", zegt Klaassen-Hulst. Het is alleen de vraag of het nieuwe woord dan meteen in gebruik wordt genomen. "We gaan het niet meteen klakkeloos overnemen. We hopen in ieder geval dat de actie iets in beweging zet."