Lekker hoor

Internationale hit: oliebollen zijn een toptoetje, zegt CNN

06 december 2018 16:10 Aangepast: 06 december 2018 16:39
Oliebollen Beeld © ANP

Wie denkt dat oliebollen alleen bij de jaarwisseling horen, heeft het mis. Volgens de Amerikaanse nieuwssite CNN zijn de gefrituurde deegballen een van de vijftig beste toetjes ter wereld.

"Een krokante en knapperige bal van gezoet beslag, doorspekt met rozijnen of krenten en na het bakken overladen met poedersuiker. Oliebollen kunnen het beste heet worden gegeten bij verkooppunten op straat, de 'oliebollenkrams'", schrijft CNN.

Serieuze zaak

En wie denkt: o, dat is toch een simpele snack, die komt bedrogen uit, voegt de nieuwszender eraan toe. "Oliebollen zijn een serieuze zaak in Nederland, waar jaarlijks met een blinde test aan het Centrum voor Smaakonderzoek in Wageningen wordt uitgemaakt welke de beste van het land is."

Dat oliebollen (net als appelflappen overigens) (en appelbeignets) een serieuze zaak zijn, daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn. Die jaarlijkse test is er alleen niet meer, sinds het AD daar vorig jaar de stekker uit trok. Het Centrum voor Smaakonderzoek werkte daaraan mee.

Cendol, een populair toetje in Singapore. Cendol, een populair toetje in Singapore.

Goed zoet

De oliebollen bevinden zich overigens in goed gezelschap. Onder andere lekkernijen als brownies, cheesecake, baklava en Schwarzwälder Kirschtorte staan ook op de lijst. 

Daarnaast is er plek voor andere desserts dan deze usual suspects. Wat dacht je van Cendol, uit Singapore? Gezoete, ijskoude kokosmelk met dunne groene rijstnoedels en een schepje gezoete rode bonen. Ook niet te missen zijn de Russische Medovik, Tub Tim Krob uit Thailand en Cornes de gazelle uit Marokko.

De hele lijst vind je hier, al is een waarschuwing wel op zijn plaats: als je lekkere (zoete) trek hebt, kun je beter even niet klikken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore