Ga naar de inhoud
Gelato

Utrechtse Roberto maakt het beste vanille-ijs ter wereld: 'Een droom die uitkomt'

Het moment van de prijsuitreiking Beeld © Roberto Coletti

Hij kan het nog nauwelijks geloven: gisteravond won ijsmaker Roberto Coletti de Coppa d'Oro voor zijn vanille-ijs. Op de oudste ijsbeurs van Italië nam hij de prijs in ontvangst.

"Dit is echt een droom die uitkomt. Ik kan het nog steeds niet bevatten", zegt Roberto tegen Editie NL. De afgelopen dagen was de ijsmaker, van Roberto Gelato in Utrecht, in Italië om zijn vakmanschap aan de jury te laten zien.

Wereldfaam
Lees ook:
Wereldfaam voor Utrechtse Roberto om frikadellen- en wietijs

Op de eerste dag zijn de ruim 100 deelnemers van over de hele wereld beoordeeld op de smaak van hun ijs. "Er was van tevoren bepaald dat we vanille-ijs moesten maken", vertelt Roberto. "Ik heb een speciaal recept gemaakt, dat mij herinnert aan het toetje dat mijn oma vroeger maakte."

'Een prachtige waardering'

Na de smaaktest bleef Roberto met nog zes ijsmakers over. Op de tweede dag werden zij beoordeeld op hun techniek. "Ze kijken hoe je te werk gaat, hoe ervaren je bent, of je het recept goed kent en de ingrediënten op de juiste manier gebruikt."

Vanille-ijs is volgens Roberto een van de moeilijkste smaken om te maken. "Er zijn heel veel verschillende soorten vanillestokjes. Je moet de juiste kiezen voor een bepaalde smaak", legt hij uit. "En de eieren zijn heel belangrijk. De smaakt van het ei is afhankelijk van de smaak van de vanille. Wij kiezen onze eieren heel nauwkeurig.

Genieten van de overwinning

Het laatste woord was gisteren aan een 'meester-ijsbereider'. Uit de combinatie van zijn favoriete ijs, de techniek, en de smaakbeoordeling kwam uiteindelijk een winnaar naar voren. En de jury was eensgezind: Roberto's vanille-ijs is het beste. "Ik was zo ongelooflijk blij. Dit is een prachtige waardering."

Volgend jaar ligt het winnende ijs in de vitrine in Utrecht. "We hopen dat het recept ook bij onze klanten in de smaak valt", vertelt Roberto. "Voor nu ben ik vooral aan het genieten van de overwinning."