'Een dode mus'

Dierenrechtenorganisatie: ''Aan een dood paard trekken' kan niet meer'

06 december 2018 09:37 Aangepast: 06 december 2018 09:40
'Iemand blij maken met een dode mus' Beeld © iStock

'De huid niet verkopen voor de beer geschoten is' of 'de koe bij de horens vatten': als het aan dierenrechtenorganisatie PETA ligt gebruiken we dit soort dierlijke spreekwoorden in de toekomst niet meer.

"Wie is er niet groot geworden met spreekwoorden waarin vogels worden afgemaakt of aan dode paarden wordt getrokken?", schrijft PETA op haar website. Ondanks dat het om onschuldige uitdrukkingen lijkt te gaan, denkt de organisatie dat ze dierenmishandeling verheerlijken.

"Als we diervriendelijke spreekwoorden gebruiken, ontstaat er een positievere relatie tussen mensen en dieren." En dus komt PETA met een paar suggesties voor moderne, diervrije uitdrukkingen.

'Boter bij de vis'

Op social media reageren veel mensen kritisch op het taalvoorstel. "Heb niet het idee dat PETA zijn prioriteiten helemaal op orde heeft", schrijft iemand. Een ander laat weten: "Over-the-top dingen zoals dit posten met de hoop op media-aandacht."

Het is niet voor het eerst dat er kritiek is op dit soort dierlijke uitspraken. Een jaar geleden wilde de Partij voor de Dieren in Den Haag een motie van GroenLinks niet ondertekenen, omdat de titel 'Boter bij de vis' luidde.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`