Helden

Nieuwe duurzame kledinglijn: kleed je als een Amsterdamse vuilnisman

05 december 2018 18:20 Aangepast: 05 december 2018 18:25
De 'vuilnismannen'-lijn is tot 30 december te bestellen Beeld © Unrobe

Het duurzame kledingmerk Unrobe uit Amsterdam heeft zich laten inspireren door de outfits van misschien wel de hardst werkende mensen van hun stad: de vuilnismannen. "We hebben ook afval in ons product verwerkt."

Reflecterende overalls met oranje en donkere vlakken. Je zou op het eerste gezicht niet zeggen dat de kleding van de Amsterdamse vuilnismannen als modestatement zouden kunnen worden opgevat. Toch vormden juist deze overalls de inspiratiebron van de kledinglijn genaamd 'Heroes of Waste' van het duurzame kledingmerk Unrobe.

Mode-industrie uitkleden 

Unrobe, dat een jaar geleden werd opgericht door Daan Ubachs en Koen Warmerdam, zag juist een mooi verband tussen de mannen die elke dag de Amsterdamse straten schoon houden en hun merk waarmee ze de vervuilende mode-industrie willen aanpakken. "Onze missie is mensen te kleden door de mode-industrie uit te kleden", zegt Daan Ubachs tegen Editie NL.

Ubachs zegt deze industrie 'te willen bevrijden van misstanden', door zelf het goede voorbeeld te geven. "We willen volledig transparant zijn over ons productieproces. Zo is ieder kledingstuk voorzien van een QR-code dat de drager informatie geeft over de maker, de prijs en de marges", legt Ubachs uit. "We werken alleen met organisch katoen, zonder tussenpersonen en onder goede arbeidsomstandigheden."

PET-fles in je kleding

In de 'vuilnismannen'-lijn zit ook afval verwerkt, zoals oude PET-flessen, vertelt Ubachs. "Bovendien willen we overproductie tegengaan door klanten te laten bestellen en precies dat aantal te maken. Hebben we 100 bestellingen dan maken we ook zoveel. Zo produceren we met 'zero waste'."

De Amsterdamse vuilnismannen, die vorige week deelnamen aan de fotoshoot, zijn volgens Ubachs 'zeker trots' dat zij de inspiratiebron waren. "Toen ze wisten dat we kwamen stond het ineens vol met enthousiaste vuilnismannen. Ze vonden het hartstikke leuk."

De collectie is tot 30 december te bestellen via de website. De kleding wordt vervolgens binnen een maand gemaakt en geleverd. 

`