Smakelijk

Culinair idee voor de feestdagen: 'Gooi stenen in de soep'

04 december 2018 17:11 Aangepast: 05 december 2018 14:27
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Je gaat er nou niet direct van watertanden, maar volgens de Britse sterrenchefkok Heston Blumenthal is het een geweldige smaakmaker voor de soep: stenen. 'Stenen geven écht een boost aan het eten.'

In zijn meest recente podcast Heston's Pod & Chips doet de Brit, die maar liefst zes Michelinsterren op zijn naam heeft staan, uit de doeken hoe hij met 'een hoop stenen' ging koken. "Eerst heb ik haricots verts in een pan gegooid en vervolgens heb ik er stenen bij gedaan. Dat werd dus bonen- en stenensoep."

Miniatuurvoorbeeld
Eten

Pierre Wind kookt prehistorisch in Archeon

'Hemels en voor herhaling vatbaar'

De eigenaar van het 3-sterren-restaurant The Fat Duck legt in zijn podcast uit dat hij de steen bauxiet gebruikte. "Uit de bauxiet komt de stof silicium vrij, die het water dikker maakt", legt hij uit. Het resultaat is volgens Blumenthal, die bekendstaat om zijn vreemde creaties, hemels én voor herhaling vatbaar.

Voor de Haagse topkok Pierre Wind, die in ons land bekend is om zijn kookexperimenten, is de vondst van Blumenthal niets nieuws. Sterker nog, hij werkt 'al jaren' met stenen in zijn gerechten, zegt hij tegen Editie NL. "Hij heeft het van mij afgekeken! Nee hoor, we zijn gewoon twee mensen met eenzelfde idee. Dan denk je dat je fucking origineel bent. Nou, niet dus."

Sterrenchef Heston Blumenthal Sterrenchef Heston Blumenthal

Slow cooking

Ook nu, in het restaurant Trammmhuys in Voorburg, serveert Pierre Wind stenen. "Wij serveren een klein pannetje aan tafel met bouillon, allerlei garnituurtjes én dus stenen", legt Wind uit. "Het is een vorm van slow cooking, want het duurt heel lang. De stenen geven écht een boost aan het eten: het heeft een effect op de smaak en de structuur."

Net als de Brit Blumenthal is Wind ook altijd bezig met het verzinnen van nieuwe smaken en combinaties. "Ik zit nu in mijn cola-fase. Ik maak mijn eigen augurken door ze in cola te laten marineren. Na twee dagen rijpen, smaken ze waanzinnig!", zegt Wind enthousiast.

Eetbare sneeuwbollen

En wat nog niet helemaal uitgedacht is, maar wél helemaal past in de kersttijd: eetbare sneeuwbollen. Wind: "Je weet wel, van die plastic bollen waarmee je moet schudden zodat er sneeuw naar beneden dwarrelt. Dat idee zit in mijn hoofd maar ik zit nog volop in de experimenteerfase. Maar die kun je wél verwachten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`