Fotoserie

Haagse fotograaf maakt 'serieuze' portretten van jongeren met Down

03 december 2018 13:34 Aangepast: 03 december 2018 15:41
Dochter Belén is hartstikke trots op haar foto Beeld © Brenda Riethoven Fotografie

De dochter van fotograaf Brenda Riethoven heeft het syndroom van Down. Zij inspireerde haar moeder tot het maken van een 'serieuze' portrettenserie van jongeren met Down. "Ze zijn niet alleen maar zacht en knuffelig. Ze willen net zo goed serieus worden genomen."

Fotograaf Brenda Riethoven uit Den Haag begon met het fotograferen van haar 17-jarige dochter Belén na een opdracht van haar fotoclub. "Mijn dochter heeft het syndroom van Down en ik fotografeer haar wel vaker", zegt Riethoven tegen Editie NL. "Ik experimenteer wel vaker met haar. Nu had ik haar op een serieuze manier geportretteerd met een knipoog naar de oude meesters."

Droom en doel

Dit 'experiment' leverde zo'n mooi resultaat op, dat Riethoven besloot een oproep te doen via de Stichting Downsyndroom in Den Haag om meer modellen te vinden voor deze fotoreeks. "Het idee achter deze serie van tien foto's is dat men het idee heeft jongeren met Down altijd alleen maar lief, zacht en knuffelig zijn. Maar het zijn ook mensen met een droom en een doel. Ook zij willen serieus worden genomen."  

Milou (13) Milou (13)

Zo wil Belén, de dochter van Riethoven, later graag mode-ontwerper worden. "Eén van mijn andere modellen wil ook echt haar beroep maken van modellenwerk. Weer een ander rapper. Dat laat maar zien: zij hebben ook echt een serieuze kant. We zouden meer naar hun ambities moeten luisteren."

Brillen afgepakt

Om de jongeren zo serieus mogelijk te portretteren, mochten zij niet lachen. "Ondanks dat hun focus minimaal is en hun spanningsboog wat minder lang is, ging het goed. Het lastige was dat ik bij een aantal jongeren merkte dat hun ogen heen en weer gingen. Zeker bij diegenen van wie ik de bril had afgepakt. Dat had ik gedaan omdat een blik bijna volledig achter een montuur verdwijnt. Maar uiteindelijk deden ze het allemaal heel goed. Ik zag hen groeien", zegt Riethoven.

Liam (18) Liam (18)

Dochter Belén is in ieder geval erg trots op haar portret, dat ze vandaag heeft meegenoemen naar school. "Ik hoorde al dat ze handtekeningen aan het uitdelen was op school", zegt Riethoven.  

De Haagse fotograaf wil uiteindelijk tien fotoseries bestaande uit steeds tien foto's, maken waarin jongeren met Down centraal staan. Het plan is dat deze vervolgens worden gebundeld in een boek. 

Mooie expositieruimte

Deze fotoreeks heet 'Mi Tresor 21', een verwijzing naar de afwijking in chromosoom 21 die het Down-syndroom tot gevolg heeft. De foto's zijn nu nog alleen te bewonderen op website van Riethoven. "Ik ben nog op zoek naar een mooie en passende expositieruimte." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore