Ga naar de inhoud
Hartenpijn

Waarom voelt de één meer liefdesverdriet dan de ander? 'Het vrouwenhart is stressgevoeliger'

Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Een groot onderzoek naar liefdesverdriet moet duidelijk maken waarom sommige vrouwen veel meer last hebben van hartenpijn dan andere vrouwen. "Het 'gebroken-hart-syndroom' voel je echt fysiek."

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen willen door hun onderzoek te weten komen in welke mate vrouwen last hebben van depressieve klachten door een 'gebroken hart' en hoelang deze klachten vervolgens voortduren. Uit eerder onderzoek bleek al dat mannen en vrouwen nogal anders reageren na een verbroken relatie. 

Stressgevoeliger hart

"Het vrouwenhart is veel stressgevoeliger dan het mannenhart", zegt Janneke Wittekoek, cardioloog bij Heartlife Klinieken. "Bij het verbreken van een relatie komt er heel veel stress vrij. Als je daar gevoelig voor bent, kan dat veel effect hebben op je lijf. Het 'gebroken-hart-syndroom' komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen."

Sterven
Relatie verbreken
Sterven aan liefdesverdriet écht mogelijk: 'Pa overleed aan een gebroken hart'

Stresshormoon

"Wanneer een relatie wordt verbroken komt er bij sommige vrouwen zoveel van het stresshormoon vrij dat het giftig is voor het hart", gaat de cardiologe verder. Als gevolg hiervan kan de hartspier verlamd raken.

"Mensen zeggen wel eens dat het voelt alsof er een steen op je hart ligt bij liefdesverdriet", en zo kan het volgens Wittekoek ook echt voelen. "Maar wat je dan voelt is eigenlijk een verkramping van de kleine bloedvaten rondom je hart."

Vrouwen praten meer

Maar dat vrouwen het fysiek meer voelen wil niet zeggen dat mannen geen liefdesverdriet voelen, zegt Hester Schaart, psycholoog gespecialiseerd in liefdesverdriet. Zij hoopt dat het onderzoek gaat uitwijzen waarom de één meer voelt dan de ander.

"Vrouwen gaan anders om met pijnlijke gevoelens, ze bespreken het meer. Door zich anders te uiten dan de man, verwerken ze het misschien ook anders."

'Jongens moeten doorgaan'

Vooral met het uiten van gevoelens hebben mannen vaak meer moeite. "Mannen kunnen vaak minder taal geven aan gevoel, dat ligt ook aan hoe jongens worden grootgebracht: Meisjes mogen praten over gevoel, jongens moet gewoon doorgaan."

 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het UMC Groningen. De onderzoekers hebben 130 vrouwen met liefdesverdriet nodig voor het onderzoek, ze zoeken nog kandidaten.

 

Bekijk hier de video:

02:41