Ga naar de inhoud
Lenzen

Vrouw raakt oog kwijt door parasiet in kraanwater: 'Doe altijd je lenzen uit'

Foto ter illustratie Beeld © iStock

Een vrouw uit het Belgische Essen heeft haar oog verloren door een parasiet. De parasiet kwam in haar oog terecht doordat ze tijdens het douchen haar contactlenzen nog in had. Ook in Nederland komt de besmetting met acanthamoeba, zoals de parasiet heet, voor.

"Drie jaar geleden ben ik gaan zeilen met mijn lenzen in", vertelt de Vlaamse Petra van Kalmthout aan De Standaard. "Nadien heb ik een douche genomen en waarschijnlijk liep het toen mis. Er is kraanwater tussen mijn oog en de contactlens beland. Daarin zit een parasiet die heel onschuldig is, behalve als hij zich op je oog kan nestelen."

De vrouw heeft drie jaar lang ontzettend veel pijn gehad en kreeg een nieuw hoornvlies van een donor. Omdat die transplantatie mislukte heeft Petra sinds twee weken een kunstoog.

'Je gaat wazig zien en krijgt pijn'

De acanthamoeba parasiet die voor de problemen zorgde, zit in onder andere in kraanwater. Volgens Tjeerd de Faber, oogarts bij het Oogziekenhuis Rotterdam, komt de infectie die de parasiet veroorzaakt vaker voor.

Bij mensen die hun lenzen onder de douche dragen of schoonmaken met kraanwater, kan de parasiet op het hoornvlies terecht komen. "Als je klein wondje in het oog hebt, kan die parasiet toegang krijgen tot het hoornvlies. Je gaat waziger zien en krijgt veel pijn in het oog", legt De Faber uit.

'Gebruik lenzenvloeistof'

Als zo'n infectie pas laat opgemerkt wordt, kan het zijn dat mensen een donorhoornvlies nodig hebben. "Bij deze transplantatie kunnen er dingen fout gaan, waardoor iemand in het ergste geval blind wordt en het oog moet worden verwijderd. Dit is bij de Vlaamse vrouw het geval, maar gebeurt helaas vaker."

Het is dan ook belangrijk om op te passen met contactlenzen. "Maak ze schoon met lenzenvloeistof en niet met water. Kijk uit als je gaat zwemmen met lenzen in en stap er nooit mee onder de douche."