Muziek

Actie voor meer vrouwen in de Top 2000: 'Etta James en Diana Ross moeten erin'

30 november 2018 15:44 Aangepast: 30 november 2018 15:44
DJ Annemieke Schollaardt in het Top 2000 Cafe in Beeld en Geluid. Beeld © ANP

Er gingen in het verleden al stemmen op om meer zwarte muziek in de Top 2000 te krijgen en nu is er een nieuw initiatief: er moeten meer vrouwen in de hitlijst komen. De initiatiefnemers proberen luisteraars over te halen om bewust op vrouwen te stemmen.

Zo aan het eind van het jaar kijken veel muziekliefhebbers er halsreikend naar uit: de Top 2000 van Radio 2. Maar voor sommigen is het een doorn in het oog, voor wat betreft de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Slechts 16 procent van de nummers in de lijst is namelijk van een vrouw of van een band met een frontvrouw.

En als we inzoomen op de honderd beste artiesten, dan staan daar zelfs maar vier vrouwen tussen. Claudia de Breij, met het nummer 'Mag ik dan bij jou', is de hoogstgeplaatste vrouw en staat op plaats 14. De andere drie zijn Amy Winehouse, Adele en Bette Midler.

'Vrouwen worden ondergewaardeerd'

Toen Nienke Raap met haar huisgenoten naar de top-10 aan het luisteren was, viel het haar meteen op dat daar alleen maar mannen in stonden. "We zijn ons verder in de lijst gaan verdiepen en al snel ontstond het idee voor de campagne top2000vrouwenstemmen", vertelt ze aan Editie NL.

Nienke benadrukt dat haar actie niet is bedoeld om Radio 2 af te vallen. "Met de campagne willen we mensen alleen bewust maken van het feit dat er zo weinig vrouwen in de Top 2000 zitten en dat vrouwen in de muziek structureel worden ondergewaardeerd. Dat is niet terecht en niet meer van deze tijd."

'Bohemian Rhapsody weer op nummer 1'

Maar ondanks dat het lage aantal vrouwen in de Top 2000 misschien ouderwets is, kan muziekjournalist Atze de Vrieze, van 3voor12, het wel verklaren. "Mensen houden van tradities. Ze zijn gewend aan Bohemian Rhapsody van Queen op nummer 1. Dat nummer wordt aan het einde van de lijst gedraaid. Ook dit jaar weer."

Ook speelt het volgens hem een rol dat de Top 2000 van oorsprong een lijst is met veel rockmuziek. "Er zijn nou eenmaal veel minder vrouwelijke rockartiesten dan mannelijke. En mensen kijken bij het stemmen naar oudere lijsten. Als je je daardoor laat inspireren, kies je vaker voor een man."

Etta James, Diana Ross en Billie Holiday

Nienke hoopt dit stemgedrag met haar campagne te kunnen doorbreken. "We willen mensen bewust maken van hun keuze en we hopen dat ze goed nadenken voor ze hun stem uitbrengen. Etta James, Diana Ross en Billie Holiday horen gewoon in deze lijst."

Reactie NPO Radio 2

  • "Wij juichen sympathieke initiatieven die het publiek oproepen om gebruik te maken van hun 'stemrecht' toe, dus dat geldt ook voor deze actie.
  • De Top 2000 van NPO Radio 2 wordt samengesteld door de luisteraars en weerspiegelt zo de smaken van het publiek. Die voorkeuren staan niet stil en worden voor een deel ook beïnvloed door maatschappelijke ontwikkelingen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore