Ga naar de inhoud
Ziekte

Danielle had kanker en kwam niet aan de bak: 'Ik wilde bij sollicitaties eerlijk zijn'

Daniëlle Bancken

Je leven staat volledig op zijn kop wanneer er kanker bij je wordt geconstateerd. Emotioneel is het een bom die hard inslaat, maar ook financieel ga je er vaak flink op achteruit. Vooral jonge vrouwen moeten veel inleveren. Hoe kan dat? En wat kun je er aan doen?

Deloitte heeft samen met het Amsterdam UMC onderzocht welke invloed kanker heeft op je carrière. Kankerpatiënten gaan in vijf jaar tijd gemiddeld 1002 euro bruto minder verdienen. Bij vrouwen onder de 35 is dat zelfs 1905 euro.

In de ziektewet

Daniëlle Bancken heeft dit aan den lijve ondervonden. Ze had borstkanker en raakte daardoor haar baan kwijt. "Twee weken na mijn diagnose ben ik geopereerd. Mijn borst werd geamputeerd. Ik heb dit netjes met mijn werkgever besproken en eerlijk gezegd dat ik nog niet weet wat de toekomst biedt", zegt Daniëlle tegen Editie NL.

Maar Daniëlles werkgever gaf aan dat ze dringend iemand nodig hadden. "Ze hebben daarom iemand anders aangenomen. Ik kwam in de ziektewet terecht en mijn inkomen werd fors minder", vertelt de vrouw. "Zie daarna maar een nieuwe baan te vinden."

'Moet ik zeggen dat ik kanker heb gehad?'

"Je moet op een gegeven wel op zoek gaan naar iets nieuws. Er zal toch geld binnen moeten komen. Ik ben door mijn financiële situatie uiteindelijk eerder aan het werk gegaan dan ik fysiek aankon", vertelt Daniëlle.

En dan kom je bij de vraag of je bij sollicitaties wel moet vertellen dat je kanker hebt gehad. "Ik was bang dat krijg ik een stempel zou krijgen, of dat mensen zouden denken dat de kanker terugkomt. Toch wilde ik het wel gewoon eerlijk vertellen, dus heb ik het in alle sollicitatiebrieven gezet." 

'Geen uitnodiging voor sollicitatiegesprekken'

De vrouw werd voor niet één gesprek uitgenodigd. "Via een uitzendbureau ben ik uiteindelijk toch bij een opdrachtgever terecht gekomen. Daar ben ik als uitzendkracht wat uren gaan werken."

Inmiddels is Danielle genezen van kanker en is ze weer in loondienst. "Ik werk nog geen volledige week, maar we gaan de goede kant op."

Beloond of afgerekend

Of je het nu wel of niet moet vertellen bij je sollicitatie, is volgens HR-professional Sylvia Bastiaan voor iedereen verschillend. "Je eerlijkheid kan beloond worden, maar je kunt er helaas ook op afgerekend worden."

Sylvia vertelt ook dat je niet verplicht bent het te vertellen, omdat het een privékwestie is. "Ik zou het zelf niet in mijn brief zetten", zegt ze. "Het is toch een taboe. Er is veel onduidelijkheid over kanker en werk."

"Als je besluit om het wel te vertellen, zorg dan dat je je werkgever goed informeert over je situatie. Geef duidelijk aan wat je wel en niet kan. Zo weten jullie allebei waar je aan toe bent. En blijf communiceren."

Bekijk de video hier:

02:29