Proost

Nieuw onderzoek: 'Hersenen merken geen verschil tussen bier met of zonder alcohol'

29 november 2018 16:06 Aangepast: 29 november 2018 16:09
Archieffoto Beeld © iStock

'Een biertje zonder alcohol is niet gezellig' en 'ik drink liever cola dan alcoholvrij bier' zijn veel gehoorde uitspraken in de kroeg. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het beloningseffect, het gevoel dat je je 'lekkerder' gaat voelen, van bier zonder alcohol net zo groot is als gewoon bier.

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit onderzochten wat er precies in de hersenen gebeurt als we alcoholhoudend en alcoholvrij bier drinken. En de resultaten zijn opvallend: alcoholvrij bier is een prima alternatief voor gewoon bier. 

Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen meer van een drank drinken als ze denken dat deze alcohol bevat. "Van alcohol is bekend dat het effect heeft op de beloningsgebieden in de hersenen. Wij wilden weten of alleen de smaak van bier hetzelfde kan doen", legt een onderzoeker uit.

'Smaak bepaalt de ervaring'

Aan studie deden 21 mannen tussen 18 en 35 jaar mee, die regelmatig bier drinken. Liggend in een MRI-scanner kregen ze een slok bier of koolzuurhoudend water. De deelnemers wisten niet dat ze soms bier zonder alcohol voorgeschoteld kregen.

De MRI-scanner legde de reactie van de beloningsgebieden in hun hersenen vast. De onderzoekers zagen geen verschil in de reactie van de beloningsgebieden tijdens het proeven van bier met of zonder alcohol. "Dit suggereert dat de smaak van het bier, en niet de alcohol, de ervaring bepaalt", zegt de onderzoeker. We zouden ons dus net zo lekker voelen na een alcoholvrij biertje, als na een gewoon biertje.

Dichtbij de gewone biersmaak

Dit betekent dus dat mensen evenveel voldoening halen uit het drinken van een alcoholvrij biertje, als een gewoon biertje. Het is dan wel belangrijk dat de smaak dichtbij de gewone biersmaak ligt.

Volgens de onderzoekers zou dit gunstig zijn voor mensen die minder willen drinken. "Dit moet nog wel onderzocht worden in een setting waarin mensen wel weten welk soort bier ze drinken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore