Fokprogramma

Beer uit Schotland moet in Burgers' Zoo kleintjes gaan maken

29 november 2018 14:14 Aangepast: 29 november 2018 14:14
De Maleise beer. Beeld © Burgers' Zoo

Morgen komt een Maleise Beer aan in de Arnhemse dierentuin Burgers' Zoo. En daar zijn de dierverzorgers blij mee, want de beer moet samen met de vrouwtjes in Arnhem voor nieuwe beren zorgen.

Het volwassen mannetje uit de dierentuin van Edinburgh, in Schotland, komt in het kader van het Europese fokprogramma naar Nederland. Het doel is om samen met de twee vrouwtjes die in Burgers' Zoo wonen, voor zoveel mogelijk nageslacht te zorgen.

In aanloop naar de komst van het mannetje is er een speciale werpkamer voor Maleise beren ontworpen. Maar ondanks de goede voorbereiding, is het geen gemakkelijke klus voor de beren. Een van de berinnen is zo goed als onvruchtbaar. De andere berin heeft ongeveer 50 procent kans op een succesvolle zwangerschap.

Inruilen voor een jonge berin

In totaal leven er 39 Maleise beren in Europese dierentuinen. Daar zitten 13 mannetjes en 26 vrouwtjes tussen: een duidelijk overschot aan vrouwen dus.

Als blijkt dat de aanwezigheid van de nieuwe man geen vruchten afwerpt, kan besloten worden om de vrouwen te ruilen voor een jongere berin.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`