Fortnite

Gamen en (bijna) niet meer naar school: Dylan leeft de droom van elke 16-jarige

27 november 2018 17:04 Aangepast: 27 november 2018 20:22
Dylan Bouwhuis hoeft nog maar 1,5 dag naar school Beeld © EditieNL

De meeste 16-jarigen zijn al blij met een bijbaantje als vakkenvuller of afwasser. Maar Dylan heeft het pas echt goed voor elkaar: hij verdient zoveel als online gamer dat hij als topsporter wordt behandeld en nog maar anderhalve dag naar school hoeft.

Binnenkort gaat Dylan (16) naar de Kamer van Koophandel om zijn bedrijf in te schrijven. Want zijn YouTube-kanaal Games4Real, met video's waarin hij de populaire game Fortnite speelt, is zeker geen hobby meer. Nog geen jaar geleden begon Dylan Fortnite te spelen, inmiddels heeft zijn kanaal ruim 107.000 abonnees.

Zelfde regeling als een topsporter

"Ik speel Fortnite en daar verdien ik gewoon mijn geld mee", zegt Dylan laconiek tegen Editie NL. "Als je naar mijn inkomsten kijkt, is dit echt een volwaardige baan te noemen. Mijn school was het daarmee eens en heeft gezorgd dat ik dezelfde regeling krijg als topsporters." In de praktijk betekent dat dat Dylan alleen woensdagochtend en donderdag wordt verwacht op zijn MBO-opleiding media-vormgeving.

Doneren en advertenties

Omdat Dylan tot de top-10 beste Fortnite-spelers van Nederland behoort, kijken veel jongeren graag live met hem mee. En dat levert geld op. "Tijdens het streamen van mijn video's kunnen kijkers geld doneren. Niets is verplicht natuurlijk, maar het kan. Bovendien kan ik advertenties op mijn kanaal zetten en hoe vaker mijn video's worden bekeken, hoe meer geld dat oplevert", legt Dylan uit.

De ouders van Dylan waren niet direct gelukkig met de tijdrovende 'hobby' van hun zoon. "Ze zeiden vaak: 'ben je nog nou nog niet klaar met dat gegame?' Maar toen ik meer dan 60.000 abonnees had, beseften ze dat het behoorlijk serieus is."

'Heel vet'

Volgens de Onderwijsinspectie maakt iedere school een individuele beoordeling of een leerling vrijstelling krijgt of niet. "De activiteiten van een leerling moeten wel van hoge kwaliteit zijn om vrijstelling te krijgen. De onderwijsinspectie kan hier op toezien", zegt een woordvoerder.

De klasgenoten van Dylan vinden het vooral 'heel vet' dat ze bij iemand in de klas zitten die zijn geld verdient met gamen. Dylan: "Ook zien ze vaak dat hun jongere broertjes en zusjes naar mijn video's kijken. Dat is toch lachen?!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore