Jongeren gaan veel slechter met geld om dan mensen in andere leeftijdscategorieën. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Deskundigen vinden daarom dat kinderen op de basisschool al moeten leren hoe ze met geld moeten omgaan.
Veel jongeren vinden het maar lastig om goed met hun geld om te gaan. Uit het nieuwe European Consumer Payment Report blijkt dat bijna 30 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar hun financiën niet op orde heeft.
Een derde van de jongeren vindt het kopen van spullen op krediet of met geleend geld absoluut geen probleem. En bijna zestig procent is het afgelopen jaar te laat geweest met het betalen van één of meer rekeningen. In andere leeftijdscategorieën was dit 40 procent.
Social media
Intrum Nederland was bij het internationale onderzoek betrokken. "Jongeren kopen heel veel spullen online. Dat komt met name door de ideale wereld die ze voorbij zien komen op social media", zegt Carlijn Hofland van Intrum. "Ze willen de spullen die ze op bijvoorbeeld Instagram zien ook hebben, maar hebben er op dat moment niet meteen het geld voor. Ze besluiten het wel gewoon te kopen en de betaling uit te stellen."
Volgens Hofland wordt het via social media heel gemakkelijk gemaakt om eventjes snel wat te kopen. "Er komen ontzettend veel advertenties langs, en met één druk op de knop ga je naar de webwinkel."
'Vertel wat de spullen in huis kosten'
Het platform Wijzer in Geldzaken maakt zich grote zorgen. "Deze cijfers laten zien dat het belangrijk is om kinderen vanaf de basisschool te leren hoe ze met geld moeten omgaan. Daar pleiten wij al tien jaar voor", vertelt Henriëtte Raap-Scheele. "Het is noodzakelijk!"
En daar zijn de meeste ouders het mee eens. Uit onderzoek van Intrum blijkt dat 70 procent van de ouders vindt dat persoonlijke financiën een vak moet worden op school. "Maar ouders zelf hebben ook een belangrijke rol", zegt Hofland. "Vertel je kinderen eens wat alle spullen in huis kosten. En geef ze zakgeld."
'Moeite om de rekeningen te betalen'
Wijzer in Geldzaken is het daarmee eens. "Een aantal basisscholen geeft weleens een les over geld, maar dat is maar helemaal afhankelijk van het enthousiasme van de leerkracht", vertelt Raap-Scheele. "In België is het wel een vast onderdeel van het curriculum en daar presteren leerlingen dan ook beter."
Het platform waarschuwt ook voor het gemak waarmee jongeren online dingen kunnen kopen. "Het wordt hen veel te gemakkelijk gemaakt om die uitgaven te doen, terwijl het veel te moeilijk blijkt om die rekeningen vervolgens te betalen."