Ga naar de inhoud
K-beauty

Crème van slakkenslijm: Koreaanse schoonheidsproducten steeds meer in trek

Beeld © Merey Van Buuren Robles de Medina

Denk je aan het walhalla der schoonheidsproducten, dan denk je misschien aan de Franse 'laboratoires', maar heb je ook wel eens aan de Zuid-Koreaanse gedacht? Op steeds meer plekken in ons land worden zogenoemde K-beautyproducten verkocht. Maar begin je er aan, dan moet je wel de tijd hebben.

Vier jaar geleden begon Mei Yi Zhang van Haru Haru Beauty uit Rotterdam met de verkoop van Koreaanse schoonheidsproducten. Afgelopen zomer besloot ze zich volledig te richten op 'K-beauty'. "Er is heel veel vraag naar. Vier jaar geleden dacht ik niet dat Nederland er al mee bekend was, maar dat bleek wel het geval. Mensen hier reageren er heel goed op."

Koreaanse routine

"Koreanen leren al van jongs af aan wat een goede huid is en hoe ze deze moeten verzorgen, in plaats van te verbergen met make-up. Een goede huid is een goede basis", zegt Mei Yi Zhang tegen Editie NL. "De Aziatische huid is dunner en gevoeliger, daardoor zijn deze producten meer geschikt voor de gevoelige huid. Er zit minder alcohol en minder parfum in dan in Westerse producten."

Wil je de 'Koreaanse routine' volgen dan moet je wel de tijd hebben. Die bestaat namelijk uit maar liefst tien stappen. Omdat de Koreaanse producten een lichte textuur hebben, moeten er meerdere dunne laagjes van verschillende producten worden aangebracht.

Bijengif en slakkenslijm

Marjolijn Leenarts, dermatoloog van het Rode Kruis Ziekenhuis, is niet overtuigd van de Koreaanse producten die onder meer ook door Hema worden verkocht. "Die tien stappen vind ik wat overdreven. Dat is natuurlijk slimme marketing. Bovendien valt op dat er heel veel ingrediënten in zitten en geurstoffen waar je allergisch voor kan worden."

Volgens de dermatoloog is het wel positief dat in de meeste Koreaanse producten zonbescherming SPF zit. "Een beter anti-agingproduct krijg je niet." Maar er zitten ook dierlijke ingrediënten in als bijengif en slakkenslijm waar Leenarts minder fan van is. "Daarvan is nooit wetenschappelijk aangetoond dat deze werkzaam zijn in de huidverbetering."

Populair sheetmask

Wetenschappelijk bewezen of niet, Merey Van Buuren Robles de Medina zweert al jaren bij K-beauty. "In 2012 ben ik voor het eerst in Korea geweest. Sindsdien ga ik om het jaar naar Korea en daar sla ik spullen in. De producten voelen erg natuurlijk aan. Ik merk dat de make-up remover effectiever is dan die hier in Nederland."

Merey gebruikt met name gezichtsmaskers, die tot de populairste producten zouden behoren. "Ik vind ze op zich wel prettig. Al weet ik niet of ik echt verschil merk met andere maskers." Dat zou wel moeten, zegt Mei Yi Zhang. "Het 'sheetmask' haal je na 30 minuten van je gezicht. Dat werkt als een soort sauna waardoor je poriën open gaan. Na een kwartier voelt je huid zachter en ziet hij er meer gekalmeerd uit."

Bekijk hier de video:

02:39