Walvis

Zieke bruinvis spoelt aan op strand Katwijk en overlijdt

26 november 2018 09:34 Aangepast: 26 november 2018 09:34
Beeld © Twitter | SOSDolfijn

Op het strand van Katwijk is gisteren een bruinvis aangespoeld. De walvis was ziek en had het strand uitgekozen om te overlijden. Net nadat SOSDolfijn aankwam bij het dier, blies hij zijn laatste adem uit.

"We kregen rond 9 uur 's ochtends een melding binnen dat er een bruinvis levend was aangespoeld. De vinders hadden geprobeerd het dier terug de zee in te helpen, maar hij bleef aanspoelen", vertelt Annemarie van den Berg van SOSDolfijn aan Editie NL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aangespoelde griend naar Universiteit Utrecht gebracht: 'Prachtexemplaar'

Volgens Van den Berg spoelt een bruinvis pas aan als de nood hoog is en het dier niet meer kan zwemmen. "We raden mensen dan ook af om bruinvissen de zee in te helpen. Je kunt ze beter nat houden en wachten tot de hulp ter plaatse is."

Longontsteking, zweren en wormen

Hulpverleners waren binnen een kwartier ter plaatse. "Toen ze aankwamen blies de bruinvis zijn laatste adem uit." Het dier is meegenomen naar de Universiteit Utrecht, waar bleek dat het dier ernstig ziek was. "Hij had een zware longontsteking, zweren en wormen. Het dier was sterk vermagerd", vertelt Van den Berg. 

Bruinvissen moeten elke dag tussen de drie en vijf kilo vis vangen. Als dat door ziekte niet lukt, gaat het dier heel snel achteruit. "Deze bruinvis was op strand gaan liggen om dood gegaan."

300 tot 700 aangespoelde bruinvissen

De bruinvis is de meest voorkomende walvis in Noordzee en het dier leeft dicht langs de kust. "Vanaf het strand kun je ze bijna dagelijks zien zwemmen." En het is niet bijzonder dat er eentje aanspoelt. "Per jaar komen er 300 tot 700 op het strand terecht. Die gaan bijna allemaal dood." 

Dat levende bruinvissen aanspoelen, gebeurt minder vaak: zo'n 25 bruinvissen belanden jaarlijks levend op het strand.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`